Karalahana Dolması

Karalahana Dolması, karalahana yaprağının içine bulgur ve pirinç olmak üzere yöresine göre değişen iç malzemeler konularak sarılan bir yemek dolma çeşidi yemektir. Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolması zaman için her yöre kendine has değerler katarak hazırlayıp beğeniye sunmuşlardır. Karalahana her yöreye göre kıymalı ya da zeytin yağlı olarak değiştirilip hazırlanmıştır.
Ülkemizin Doğu ve Karadeniz kesimi karalahana sarmasını kıymalı tercih ederken, Ege ve Akdeniz kesimi karalahana sarmasını etsiz ve zeytinyağlı tercih etmektedir. Tabi biz ait olduğu yöreye sadık kalarak sizlerle Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolmasını paylaşmayı tercih ediyoruz. Şimdiden Kolay Gelsin.

Karalahana Dolması Malzemeleri

  • 250 gram kıyma
  • 3 bağ karalahana
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı iri bulgur
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı sıcak su

Karalahana Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle karalahananın saplarını koparın ve iyice çamurlarından arındırıp yıkayın.
Dilerseniz sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Daha sonra karalahanaları kaynar suya batırın ve yaklaşık 5-6 dakika kadar yapraklar yumuşayana kadar haşlayın ve soğuk suya batırın. Diğer bir taraftan pirinç ile bulguru ayrı bir kapta harmanlayarak musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Üzerine kıymayı ekleyin. Daha sonra domateslerin kabuklarını soyun ve içine rendeleyin. Daha sonra kuru soğanı yemeklik doğrayın. Daha sonra sarımsağı ezip içine atın. Maydanozları ince doğrayıp içine atın. Daha sonra domates salçasını ve biber salçasını ekleyin. Tuzu, karabiberi, nar ekşisini, zeytinyağını pul biberi ve kimyonu da ekleyerek elinizle harmanlayarak yoğurun. Böylelikle iç harç hazır hale gelir.

Haşlanmış olan karalahananın yapraklarının ters tarafı yukarı gelecek şekilde tezgâhın üzerine koyun. Daha sonra yaprakların kalın olan damarlarını bıçak ile koparın ki dolmaları sararken açılmasın. Baş kısmına iç harçtan bir tatlı kaşığı alıp uzunlamasına yayın. Yaprağın kenarını içe doğru katlayarak sarın. Karalahana dolmalarını geniş yaygın bir teflon tencereye dizin. Daha sonra bir sos tavasında tereyağı ile salçayı karıştırarak eritin. Daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin. İstediğiniz ölçüde tuzunu da atıp karıştırmaya devam edin. Daha sonra sarmaların üzerine dökerek tencereyi ocağın üzerine alıp yaklaşık olarak bir saat kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.

Şimdiden Afiyet Olsun.
21.01.2024 18:59:35
Karalahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karalahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Karalahana Dolması"
Sitenizde bulunan tarifi hazırladım ve mükemmel bir lezzet ortaya çıktı. Öncelikle emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum. Ben karalahana dolmasını içini çok güzel şekilde hazırladım. Ancak karalahanayı sardıktan sonra pişme sonrasında karalahana ciddi anlamda dağıldı. Acaba pişirmeyi çok uzun tuttuğumdan dolayı mı? Lahana dolması dağıldı. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.
Canan Karatay . 06.09.2018 12:08:16

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024