Karalahana Dolması, karalahana yaprağının içine bulgur ve pirinç olmak üzere yöresine göre değişen iç malzemeler konularak sarılan bir yemek dolma çeşidi yemektir. Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolması zaman için her yöre kendine has değerler katarak hazırlayıp beğeniye sunmuşlardır. Karalahana her yöreye göre kıymalı ya da zeytin yağlı olarak değiştirilip hazırlanmıştır.
Ülkemizin Doğu ve Karadeniz kesimi karalahana sarmasını kıymalı tercih ederken, Ege ve Akdeniz kesimi karalahana sarmasını etsiz ve zeytinyağlı tercih etmektedir. Tabi biz ait olduğu yöreye sadık kalarak sizlerle Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolmasını paylaşmayı tercih ediyoruz. Şimdiden Kolay Gelsin.
Karalahana Dolması Malzemeleri
250 gram kıyma
3 bağ karalahana
2 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı iri bulgur
2 adet domates
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı sıcak su
Karalahana Dolması Nasıl Yapılır?
Öncelikle karalahananın saplarını koparın ve iyice çamurlarından arındırıp yıkayın.
Dilerseniz sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Daha sonra karalahanaları kaynar suya batırın ve yaklaşık 5-6 dakika kadar yapraklar yumuşayana kadar haşlayın ve soğuk suya batırın. Diğer bir taraftan pirinç ile bulguru ayrı bir kapta harmanlayarak musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Üzerine kıymayı ekleyin. Daha sonra domateslerin kabuklarını soyun ve içine rendeleyin. Daha sonra kuru soğanı yemeklik doğrayın. Daha sonra sarımsağı ezip içine atın. Maydanozları ince doğrayıp içine atın. Daha sonra domates salçasını ve biber salçasını ekleyin. Tuzu, karabiberi, nar ekşisini, zeytinyağını pul biberi ve kimyonu da ekleyerek elinizle harmanlayarak yoğurun. Böylelikle iç harç hazır hale gelir.
Haşlanmış olan karalahananın yapraklarının ters tarafı yukarı gelecek şekilde tezgâhın üzerine koyun. Daha sonra yaprakların kalın olan damarlarını bıçak ile koparın ki dolmaları sararken açılmasın. Baş kısmına iç harçtan bir tatlı kaşığı alıp uzunlamasına yayın. Yaprağın kenarını içe doğru katlayarak sarın. Karalahana dolmalarını geniş yaygın bir teflon tencereye dizin. Daha sonra bir sos tavasında tereyağı ile salçayı karıştırarak eritin. Daha sonra üzerine sıcak suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin. İstediğiniz ölçüde tuzunu da atıp karıştırmaya devam edin. Daha sonra sarmaların üzerine dökerek tencereyi ocağın üzerine alıp yaklaşık olarak bir saat kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.
Şimdiden Afiyet Olsun.
21.01.2024 18:59:35
Karalahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitenizde bulunan tarifi hazırladım ve mükemmel bir lezzet ortaya çıktı. Öncelikle emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum. Ben karalahana dolmasını içini çok güzel şekilde hazırladım. Ancak karalahanayı sardıktan sonra pişme sonrasında karalahana ciddi anlamda dağıldı. Acaba pişirmeyi çok uzun tuttuğumdan dolayı mı? Lahana dolması dağıldı. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler. Canan Karatay . 06.09.2018 12:08:16
Saver : Karalahana dolması birkaç nedenle dağılabilir. Bunlardan ilki pirinçlerin dolmaya konmadan önce çok az pişmiş olması. En azından 10 dakika kadar pişirilmiş olmalı. Diğer bir neden karalaha yapraklarının bayat olması. Ayrıca iç harcı karalahana yaprağına çok sıkı ve boşluk olmayacak derecede sarmak gerekir. Son olarak fazla kaynatmak da dağılmasına neden olabilir. 29.09.2018 19:19:44
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024