Kavun Dolması

Kavun Dolması, Lezzeti ile olduğu kadar sunum şekliyle de göz dolduran kavun dolması, birçok kişi tarafından pek fazla bilinmez. Bazı kişilerin ise ilk defa duyduğuna eminim. Çünkü bu lezzetli tarif Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek çeşidi değildir. Ancak Osmanlı saray mutfağında oldukça büyük öneme sahip olan kavun dolması, birçok padişah tarafından severek tüketilmiş bir dolma türüdür.
Tatlı ve tuzlunun bir arada kullanıldığı farklı bir damak tadında olan kavun dolması, birçok baharatlarla zenginleştirilerek yapıldığında ortaya inanılmaz bir lezzete sahip şahane bir dolma tarifi çıkıyor. Farklı lezzetler arayanlar için iyi bir seçenek olacak kavun dolması tarifini sizler için paylaştım. Denediğinizde gerçekten lezzetine hayran kalacaksınız.

Kavun dolması malzemeleri

  • 1 adet kokulu kavun
  • 400 gram kuzu kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı baldo pirinç
  • 1 fincan dolusu Şam fıstığı içi
  • 1 fincan dolusu badem
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı biberiye
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kavun dolması nasıl yapılır?


Öncelikle kokulu kavun iyice yıkayın ve sap kısmından kapak şeklinde kesin. Kavunun içini ve çekirdeklerini temizledikten sonra içini doldurulacak şekilde biraz oyun. Kabuğunun kolay soyulması için bademlerin üzerine biraz su ekleyip beklemeye bırakın.
Ardından pirinci iyice yıkadıktan sonra üzerine bir çay bardağı su ve biraz tuz ilave edip yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Ayrı bir tavanın içerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyip ince ince doğramış olduğunuz kuru soğanı ilave ettikten sonra soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve içerisine kuzu kuşbaşını da ilave edip ocağın altını kısın. Kısık ateşte etleriniz kavrulurken bu arada suda bekleyen bademlerin kabuğunu soyun. Şam fıstığı içi ve kuş üzümünü kabuğu soyulmuş bademlerle beraber kavrulan etlerin içerisine ilave edip son olarak haşlanan pirinç ve dolma iç malzemesininin baharatlarını da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. Kavun dolmasının iç malzemeleri biraz soğuduktan sonra içini oyduğunuz kavunun içerisine doldurun ve kavunun sap kısmından kesmiş olduğunuz kapağı üzerine kapatarak bir fırın tepsisinin içerisinde yerleştirin. Fırın tepsisini 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürerek yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:22:07
Kavun Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kavun Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kavun Dolması"
Yapmış olduğum yöresel bir gezide çok değişik lezzetler tatma fırsatım oldu. Bunlardan en ilginç olanı ise sanırım kavun dolmasıydı. İlk fırsatta evde bende yapıp denemek istiyorum açıkcası. Fakat nasıl yapılacağı hakkında pek bilgi sahibi değilim. Acaba kavun dolması yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Yapılışı ve hazırlanışı nasıldır?Yardımlarınızı bekliyorum.
Berrin . 07.10.2018 10:04:33

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024