Kavun Dolması, Lezzeti ile olduğu kadar sunum şekliyle de göz dolduran kavun dolması, birçok kişi tarafından pek fazla bilinmez. Bazı kişilerin ise ilk defa duyduğuna eminim. Çünkü bu lezzetli tarif Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek çeşidi değildir. Ancak Osmanlı saray mutfağında oldukça büyük öneme sahip olan kavun dolması, birçok padişah tarafından severek tüketilmiş bir dolma türüdür.
Tatlı ve tuzlunun bir arada kullanıldığı farklı bir damak tadında olan kavun dolması, birçok baharatlarla zenginleştirilerek yapıldığında ortaya inanılmaz bir lezzete sahip şahane bir dolma tarifi çıkıyor. Farklı lezzetler arayanlar için iyi bir seçenek olacak kavun dolması tarifini sizler için paylaştım. Denediğinizde gerçekten lezzetine hayran kalacaksınız.
Kavun dolması malzemeleri
1 adet kokulu kavun
400 gram kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı baldo pirinç
1 fincan dolusu Şam fıstığı içi
1 fincan dolusu badem
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı biberiye
1 çay kaşığı karabiber
Kavun dolması nasıl yapılır?
Öncelikle kokulu kavun iyice yıkayın ve sap kısmından kapak şeklinde kesin. Kavunun içini ve çekirdeklerini temizledikten sonra içini doldurulacak şekilde biraz oyun. Kabuğunun kolay soyulması için bademlerin üzerine biraz su ekleyip beklemeye bırakın.
Ardından pirinci iyice yıkadıktan sonra üzerine bir çay bardağı su ve biraz tuz ilave edip yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın. Ayrı bir tavanın içerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyip ince ince doğramış olduğunuz kuru soğanı ilave ettikten sonra soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun ve içerisine kuzu kuşbaşını da ilave edip ocağın altını kısın. Kısık ateşte etleriniz kavrulurken bu arada suda bekleyen bademlerin kabuğunu soyun. Şam fıstığı içi ve kuş üzümünü kabuğu soyulmuş bademlerle beraber kavrulan etlerin içerisine ilave edip son olarak haşlanan pirinç ve dolma iç malzemesininin baharatlarını da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın. Kavun dolmasının iç malzemeleri biraz soğuduktan sonra içini oyduğunuz kavunun içerisine doldurun ve kavunun sap kısmından kesmiş olduğunuz kapağı üzerine kapatarak bir fırın tepsisinin içerisinde yerleştirin. Fırın tepsisini 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına sürerek yaklaşık yarım saat kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 19:22:07
Kavun Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Yapmış olduğum yöresel bir gezide çok değişik lezzetler tatma fırsatım oldu. Bunlardan en ilginç olanı ise sanırım kavun dolmasıydı. İlk fırsatta evde bende yapıp denemek istiyorum açıkcası. Fakat nasıl yapılacağı hakkında pek bilgi sahibi değilim. Acaba kavun dolması yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Yapılışı ve hazırlanışı nasıldır?Yardımlarınızı bekliyorum. Berrin . 07.10.2018 10:04:33
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024