Kelem Dolması

Kelem dolması, kelem yaygın adıyla lahana dolması oldukça lezzetli bir kış yemeğidir. Vazgeçilmez bir sebze olan kelem dolma haricinde yemek ve salata yapımında da sıkça kullanılmaktadır. Küçük büyük herkesin beğenisi kazanan kelem dolmasının yapılışı da oldukça kolaydır. Kelem halk arasında lahana olarak bilinen sebze sağlık açısından da çok faydalıdır.
Özellikle suyu diyet yapanların sıkça tercih ettiği bir sebze suyudur. Zayıflatıcı etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bol miktarda lif, potasyum, vitamin ve mineraller bulunmaktadır. İçeriği sayesinde cilt ve saç sağlığı için faydalıdır. Ayrıca, kansere karşı koruyucudur, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir, göz sağlığını korur, Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı faydalıdır. Bu faydalarından yararlanmak için dolma şeklinde hazırlanarak tüketilebilir.

Kelem Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 tane orta boy kelem
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber, kırmızı pul biber, nane
  • Yeteri kadar sıvıyağ ve tuz
  • Üzeri İçin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Kelem Dolması Nasıl Yapılır?


Kelem dolması için temin edilen kelem ilk olarak bıçak yardımı ile yaprak yaprak ayrılır. Uygun bir tencereye su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
Yaprak yaprak ayrılan kelem kaynayan suya eklenerek 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan kelemler sıcak sudan soğuk suya alınır. Suyun içinden kelemi yırtmadan sıkılarak çıkarılır.

İç harcı için, tavaya kıyma eklenir. Kıyma bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Suyunu çekince sıvıyağ eklenip bir iki dakika kadar daha kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır. Soğanlar kavrulduktan sonra domates salçası, biber salçası, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip karıştırılır. Son olarak bol su ile yıkanıp, süzülen pirinç malzemelere eklenir. Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. İç harç suyunu çekene kadar pişirilerek ocaktan alınır.

Lahana yapraklarına yeteri kadar iç harç eklenerek sarılıp, uygun bir tencereye sıra sıra dizilir. Ufak bir tavanın içinde tereyağı eritilir. Eriyen yağa kırmızı pul biber ve nane eklenip sos hazırlanır. Hazırlanan sos tencereye sıralanan kelem dolmasının üzerine gezdirilir. Tekrar üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su eklenir. Dolma ilk önce harlı ateşte 5 dakika kadar pişirilir. Daha sonra kısık ocağa alınarak pişirilir. Pişen kelem dolması yanında sarımsaklı yoğurt ile servise sunulabilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 13:52:32
Kelem Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kelem Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kelem Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024