Kereviz Dolması

Kereviz dolması, kereviz mutfaklarda çok sık yer verilmeyen, ancak sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. Kalori bakımından oldukça düşük bir içeriğe sahip olduğu için diyet listelerinde de kullanılabilir. Kereviz aslında tat olarak değil sağlık açısından çok faydalı olduğu için ön plana çıkarılmalıdır. K vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Ayrıca antioksidan etkisi bulunduğu için birçok hastalığa karşı kerevizden yararlanılabilir. Diyet yapanlar alternatif bir sebze arayışında ise mutlaka kerevizden yararlanmalıdır. 100 gram kadar kereviz yaklaşık 16 kaloridir.

Kereviz yüksek tansiyon, kanser, kolesterol, sindirim sistemi bozuklukları gibi pek çok hastalığa karşı faydalıdır. Ayrıca idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır. İltihaplı hastalıklara karşı iyi gelir. Sakinleştirici etkisi vardır. Alerji ve adet sancılarına karşı faydalı bir besin olan kereviz, farklı şekillerde tüketilebilir. Salata, yemek ya da dolma şeklinde hazırlanarak faydalarından yararlanmak mümkündür. Kereviz en çok salata ve dolma olarak hazırlanıp tüketilmektedir. Kerevizin faydalarından kısaca bahsettikten sonra gelin hep birlikte kereviz dolması yapımına geçelim.

Kereviz İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 tane kereviz
  • Yarım limon suyu
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 300 gr kıyma
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5-6 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber

Kereviz Dolması Nasıl Yapılır?


Kerevizler soyulduktan sonra içleri dolmalık olacak şekilde oyulur.
Çukurca bir kabın içine bir miktar su ve limon suyu eklenerek kerevizler bu suyun içine atılır. Bu sayede kararmaları önlenir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra incecik kıyılır. Ardından domateslerin kabukları soyulup küp-küp doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isıtılan yağa kuru soğan eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Kıyma bıraktığı suyu çektikten sonra, üzerine küp-küp doğranan domatesler, kuş üzümü, dolmalık fıstık, karabiber ve tuz eklenip homojen bir şekilde karıştırılır.

Limonlu suda bekletilen kerevizler fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kerevizlerin içine eşit şekilde paylaştırılır. Fırın kabının üzeri folyo ile kapatılır. Fırın önceden 180 derecede ısıtılır ve kerevizler fırına verilir. Yaklaşık yarım saat pişirilir. Yumuşayan kereviz dolması fırından alınarak servise sunulur.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:53:00
Kereviz Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kereviz Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kereviz Dolması"
Yakın bir arkadaşım kereviz dolması yapmış. Tadını çok beğendim, evde kendimde yapmak istiyorum. Kereviz dolması için gerekli malzemeler nelerdir? Kullanılan malzemelerin ölçüleri ne kadar olmalıdır? Kereviz dolmasının hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? 100 gram kerevizde kaç kalori bulunur? Kereviz sebzesi hangi hastalıklara karşı çok faydalıdır? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Ayşe . 06.10.2018 17:35:46

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024