Kıymalı enginar dolması; görüntüsü ile kalpleri tadı ile damağı etkileyen harika bir yemektir. Ülkemizde enginar tüketimi aslında olması gerekenin çok çok altındadır. Oysaki enginar kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalı bir besin maddesidir. Bu nedenle bu besin maddesinden çok fazla istifade etmekte yarar bulunmaktadır. Enginar hazır olarak satıldığı için yapılması gereken tek şey içerisine sebze mi yoksa kıyma ya da başka bir besin maddesi mi koyulacağına karar vermekten ibarettir.
Enginar daha çok zeytinyağlı olarak yapılan bir yemektir. Fakat kıymalı enginar da enginar sevmeyen ya da yemeye yeni alışacaklar için iyi bir alternatiftir. Enginar yemeğinde kullanacağınız kıymalı harcın daha zengin ve renkli görünmesini isterseniz mutlaka garnitür de kullanmaya özen gösterin. Bu şekilde hazırlayacağınız kıymalı enginar yemeği hem ara sıcak hem de ana yemek olarak sunulabilecek bir yemek çeşidi olarak düşünülebilir. Ayrıca sofralara da çok şık bir görüntü kazandırır. Yapımı oldukça kolay kıymalı enginar dolmasını denemeyi düşünen herkese şimdiden kolay gelsin.
Kıymalı enginar dolması için gerekli malzemeler
8 adet enginar,
200 gr. Az yağlı dana kıyma,
1 çay bardağı karışık garnitür,
1 tane orta boy kuru soğan,
3 yemek kaşığı tereyağı,
1 adet iri domates,
Yarım limonun suyu,
Yeteri kadar tuz,
Bir tutam karabiber,
Bir tutam pul biber.
Kıymalı Enginar Dolması Sosu için
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 çorba kaşığı domates salçası,
Yeteri kadar tuz,
Kıymalı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?
Enginar dolmasını hazırlamak için öncelikle iç harcını hazırlayalım.
Bunun için yanmaz bir tavanın içerisinde kuru soğan ve kıymayı biraz tuz ekerek soteleyin. Üzerine domatesi rendeleyip ilave ederek biraz daha kavurun. Daha sonra kıymalı harcın içerisine baharatlar ile hazır garnitürün tamamını da boşaltıp iç malzemeyi ocaktan indirin. Soğuması için bir kenara ayırın.
Enginarları doldurabilmek için onları ayıklayıp yıkamanız gerekir. Yıkanan enginarların suyu aktıktan sonra yarım limonun suyu ile içini ve dışını iyice ovun. Daha sonra tüm enginarları hepsinin tek sıra halinde sığabileceği uygun bir tencereye dizin ve içerisine hazırlanan kıymalı harcın tamamını paylaştırın. Bir tavanın içerisinde tereyağı ile salça ve tuzla hazırlayacağınız sosun üzerine sıcak su ilave edin. Yemeği pişirmek için elde edilen bu salçalı suyu tencerenin bir kenarından yavaş bir şekilde yemeğin içine koymanız gerekiyor. Yemeğe konulacak su miktarı enginar kısmına kadar olması yeterlidir. Yoksa iç malzeme kaynama anında suya boşalır. Kıymalı enginar dolmasını orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Şimdiden herkese afiyet olsun.
21.01.2024 06:06:55
Kıymalı Enginar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Enginarı normalde hiç sevmem ama kıymalı enginar yemeğini yedikten sonra yavaş yavaş enginara da ısındım ve oldukça da hoşuma gitti. Bu nedenle ben de evimde enginar yemeğini yapmak istiyorum. Herhangi bir püf noktası var mıdır? Samiha . 25.09.2018 00:55:16
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024