Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan kıyma bıçak arası denilen türdendir. Özel zırhla çekilmiş olan bu et kıyma kuru patlıcan dolmasını daha lezzetli yapıyor. Et bu keskin bıçakla ustalar tarafından kıyma halinde getirilmekte ve dolmanın içinde mükemmel bir uyum sağlamaktadır.
Ancak bizim bunu her yerde bulmamız çok zordur. Bu yüzden normal kasabımızdan aldığımız kıymayla tarifimizi hazırlayacağız. Dolmayı hafif acılı şekilde hazırladık mı gerçekten çok lezzetli olacak. Siz acısını, ekşisini kendi damak tadınıza göre koyabilirsiniz. Bir de dolmayı bir gün önce hazırlayıp, buzdolabında bekletmenizi öneriyoruz. Bu sadece kuru patlıcan dolması için değil, diğer dolma türleri içinde geçerli. Dolmanızın lezzetine siz bile inanamayabilirsiniz. Şimdi bu lezzetli tarifi birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kıymalı kuru patlıcan dolması için gerekli malzemeler

  • 1 dizi yaklaşık 18 kuru patlıcan
  • 500 gram orta yağlı daha kıyma
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/4 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 2 adet kuru soğan
  • İstediğiniz kadar kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Sos malzemesi

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Sıcak su
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Kıymalı kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?


Öncelikle kuru patlıcanları haşlamak için ocağa tencerenin içinde suyu kaynatmaya başlayın.
Su kaynayınca patlıcanları ipiyle birlikte içine koyun. İpi patlıcanlar haşlandıktan sonra çıkaracaksınız. Kuru patlıcandan ipi çıkarmaya çalışırsanız, patlıcanlara zarar verebilirsiniz. Patlıcanları hemen soğuk suya tutun. Daha sonra süzgece alarak, sularının süzülmesini sağlayın. Bu arada patlıcanları fazla haşlamayın. Çünkü hızlı bir şekilde dağılabilir. Sadece yumuşasın yeterli gelir. Tırnağınızı batırdığınız zaman izi kalıyorsa, zaten olmuş demektir.

Bu arada dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce kuru soğanı incecik doğrayın. Buna baharatları, dövülmüş sarımsakları, suyu, domates salçasını, nar ekşisi ve tuzu ilave ederek iyice karıştırın. İçine pirinci, kıymayı ve zeytinyağını da koyarak malzemeyi tamamlayın. Artık patlıcanları doldurmaya başlayabilirsiniz.

Patlıcanları doldururken, üstünde bir parmak kadar yer boş kalsın. Çünkü ağızlarını sıkıp, patlıcanları tencereye ters şekilde koyacaksınız. Böylece iç harcı dışarıya taşmadan güzelce pişecektir. Patlıcanlar bittiyse, sosunu hazırlayabiliriz. Tavanın içine zeytinyağını koyarak domates salçasını kavurmaya başlayın. Buna limon suyunu ve sıcak suyu ilave ederek, hafif tıkırdatın. Tenceredeki patlıcan dolmasına ilave edeceğiniz suyun miktarı dolmaları az geçmelidir. Hazırladığınız sosu dolmanın üzerine dökün. Tencereyi ocağa alarak, kısık ateşte kıymalı kuru patlıcan dolmasını pişirmeye başlayın. Piştikten sonra yanında yoğurtla birlikte dolmanızı sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Özellikle kıymalı kuru patlıcan dolmasını sıcak olarak servis etmelisiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 08:16:58
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması"
Kıymalı kuru patlıcan dolmasını tarifinize bakmadan önce başka bir tarife bakarak yaptım ama nedense dolmalar pişerken bazılar dağılmış ve diğerlerini ciddi anlamda etkilemiş. Bunun için yapılabilecek herhangi bir işlem var mıdır? Ayrıca tam olarak nerede hata yapıyorum?
asuman . 30.09.2018 22:48:47

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

Fırında Kabak Dolması

Fırında Kabak Dolması: Anadolu'nun farklı lezzetlerinden biri de fırında kabak dolmasıdır. Dolmalar ülkemizin en bilinen yöresel yemeklerindendir. Kabak dolm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024