Kurutulmuş Biber Dolması, Birçok kişinin sevdiği ve sık sık yapmayı ihmal etmediği bir yemek türü olan biber dolmasının zeytinyağlı biber dolması, kıymalı biber dolması, etli biber dolması, fırında biber dolması, peynirli biber dolması gibi birbirinden lezzetli pek çok çeşidi bulunmaktadır. Özellikle diğer bölgelere göre daha fazla güneş alması bakımından Akdeniz bölgesinde kabak, patlıcan ve biber gibi sebzeler yaz aylarında kurutulmakta ve bu şekli ile satılıp, sıklıkla tüketilmektedir.
Bu yazımda sizlerle tadına doyamayacağınız, kurutulmuş biber dolmasının zeytinyağlı yapılışını paylaştım. Umarım sizler de en az benim kadar beğenirsiniz.
Kurutulmuş Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
20 adet kurutulmuş biber
2 su bardağı kırık pirinç
1 çay bardağının dörtte üçü kadar zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı nane
3 ya da 4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
İsteğe göre 1 adet limonun suyu
Kurutulmuş Biber Dolması Nasıl Yapılır?
İlk olarak, orta boy bir tencere alınarak içine yarısına gelecek şekilde su doldurulur ve kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başlayınca, kurutulmuş dolmalık biberler içine atılır ve yumuşaması beklenir. Yumuşayan kurutulmuş biberler sudan alınır ve süzülmesi için ayrı bir yerde bekletilir. Daha sonra, derin bir kap alınır ve içine iki su bardağı ayıklanıp iyice yıkanmış kırık pirinç koyulur.
İki adet orta boy kuru soğan soyularak ince ince doğranır ve pirincin üzerine ilave edilir. Son olarak, karışıma 1 tatlı kaşığı nane, 1 adet limonun suyu ve önceden soyulup ezilmiş olan 3 ya da dört diş sarımsak da karışıma eklenip, tüm malzemeler iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım bir kaşık yardımı ile önceden süzülmesi için bir kenara alınmış olana dolmalık biberlerin içine çok fazla dolmayacak şekilde doldurulur. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra orta boy bir tencere alınır ve doldurulmuş olan biberler bu tencereye düzenli bir şekilde dizilir. Tencereye dolmaların üzerini geçecek kadar, önceden ısıtılmış sıcak su eklenir ve ocağa alınır. Biberlerin kaynamaya başlaması ile ocağın altı kısılır ve bu şekilde yarım saat kadar daha pişirilip ocaktan alınır. Dolmalar dileğe göre yanında sarımsaklı yoğurt ile sıcak olarak servis edilir.
Afiyet olsun.
19.01.2024 20:15:31
Kurutulmuş Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler dilerim ben de herkes gibi kuru biber dolmasını çok seviyorum. Bundan dolayı biber kurutmak istediğim için Biber aldım çöplerini çıkarttım ipe dizdim kurumaya bıraktım. Fakat biberler kururken bir çoğu çürüdü bir çoğu siyahlaştı. Biberlerin güzel sarı ve parlak nasıl kurutulur. Bana cevap yazarsanız çok memnun olurum saygılar sunarım Şarani . 01.09.2018
Bezen : Merhaba, kış ayında dolma yiyebilmek için yaz ayında biberler alınıp kurutulur. Bu kurutma işlemi için öncelikle iyi bir şekilde biberler yıkanır ve sağ kısmı biberden çıkartılarak biberin içi ve dışı tuzlanarak bir ipe dizilir ve güneş göreceği bir yere asılır. Doğal kurutma bitirirken sonrada nem ve yağıştan korunacak şekilde depolanır. 18.09.2018 13:20:57
Aydan Havva : Merhaba, şarani hanım çok güneşte kalmaması gerekir, o yüzden siyahlaşır çürür çok güneş görmemisi lazımdır. 05.09.2018 12:27:41
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024