Kuzu Dolma

Kuzu dolma, aslında çok zahmetli bir yemektir. Zahmetinin yanı sıra kuzu dolması 3-4 kişinin yaparak yiyebileceği bir yemek değildir. Çünkü bu yemek genellikle çok kalabalık davetlerde yapılan ve bu şekilde tüketilen bir yemektir. Kuzu dolması adından da anlaşıldığı gibi kuzudan yapılan bir yemektir. Bu yemeği yapmak için ortalama on kişilik bir davete ihtiyacınız vardır.
Özellikle toplu davetlerde bu yemeğin yapılması ile misafirlerinize çok muhteşem lezzetler sunabilirsiniz. Kuzu dolmasını apartmanda ya da dairenizde yapmanız mümkün değildir. Bunun için odun ateşi yakabileceğiniz yerler gerekir. Çünkü kuzu dolması koca kazanlar ve ateşler yardımı ile yapılmaktadır. Kuzu etkinin yavaş yavaş pişerek yapıldığı bu mükemmel lezzet ayrıca kuzu içerisine doldurulan pilavla da kendisini sevdirmektedir. Çünkü kuzunun içerisine doldurulan pilav normal pilavlar gibi değildir. Son derece lezzetli olan bu mükemmel yiyecekler oldukça yaygın olarak ülkemizde yapılmaktadır. Ülkemizin doğu kesimlerinde hem hayvancılığın daha yaygın olarak yapılması hem de bu gibi yemeklerin yapımı için müsait yerlerin daha fazla olması nedeni ile kuzu dolma yemeği bu bölgelerde çok daha yaygın olarak yapılır. Özellikle köy davetlerinde bu gibi uygulamalar çok fazla yapılır. Şimdi kuzu dolma yemeğinin yapılışı için kullanılacak malzemelere geçmeden önce belirtmek isterim ki bir adet kuzunun kesilerek sadece gövdesi kalacak şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Kuzu tam olarak kesilir ve içi boşaltılır. Daha sonra dolma yapılışına geçilir.

Kuzu Dolma Malzemeleri

  • Bir adet kesilerek temizlenmiş kuzu,
  • 150 gram kuş üzümü,
  • 250 gram kadar tereyağı,
  • 150 gram çam fıstığı,
  • 300 gram kadar kuru soğan
  • İki adet kuzu ciğeri,
  • Bir miktar tuz ve karabiber,
  • Yarım kilo kadar pirinç,
  • İki adet rendelenmiş ve suyu süzülmüş kuru soğan

Kuzu Dolma Nasıl Yapılır?


Adım 1: Temizlenmiş olan kuzuyu öncelikle büyük bir tencereye ya da kazana yerleştirin. Üzerine kadar su olacak şekilde suyu doldurun ve ocağı ya da odun ateşini yakın. Bu şekilde kuzuyu iyice uzun süre pişirin. Bu işlem ilerledikçe kuzunun eti lime lime olacak hale gelecektir. Eti ayıklanabilecek hale geldiğinde artık ocağın altını kapatabilirsiniz. Kuzumuz pişerken sizlerde kuş üzümlerinin saplarından ayrılması için süzgeç içerisinde iyice ezin ve saplarını ayıklayın. Daha sonra soğuk suya koyarak şişmesini sağlayın.

Adım 2: Şimdi bir tava içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar yağın bir çorba kaşığını eritin ve yağ ateşte iyice kızınca çam fıstıklarını tavaya ekleyin. Bir süre kızartarak rengi sarıya dönecek kadar bekleyin. Bu işlem tamamlandıktan sonra soğanları ve ciğerleri ekleyerek hep birlikte kavurun. Bir süre bu şekilde soğanlar pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra kuzuyu pişirdiğiniz sudan dört bardağını, kuş üzümlerinin tümünü ve bir miktar tuzu derin bir tencereye ekleyerek kaynatmaya başlayın.

Adım 3: bu karışım kaynarken sizlerde pirinçleri temiz bir şekilde yıkayıp süzün. Karışım kaynar kaynamaz pirinçleri de ekleyerek bol bol karıştırın. Daha sonra tencerenin ağzını kapatın ve ateşin altını kısın. Bu şekilde pirinç suyu tam olarak çekene kadar bekleyin. Bu işlem aynen pilav pişirme işlemine benzer.

Adım 4: Artık kuzu dolma yemeğinin zor ve son kısımlarına geliyoruz. Tam olarak suyunu çekerek pilav haline gelmiş olan pirinçleri tahta kaşık kullanarak iyice karıştıralım ve kuzunun karnına doldurun. Daha sonra kuzunun açık yerlerini dikerek pilavın dökülmesini engelleyin. Şimdi çok geniş bir tavada yağın geri kalanını eritin ve kuzunun üzerine soğan suyunu gezdirin. Şimdi kuzuyu tavaya yerleştirin ve iyice kızarana kadar yağ içerisinde pişirin. Artık kuzu dolma yemeğini servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 07:19:26
Kuzu Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuzu Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kuzu Dolma"
Ülkemizde Doğunun yemekleri ve lezzetleri bir başka güzel oluyor. Bir iş seyahati için Diyarbakır’a gittiğimde oradaki arkadaşlarım bana güzel ve yöresel yemekler yedirdiler. Bir öğlen kuzu dolma yemeği eşim ve ben hayatımda bu kadar lezzetli et ve pilav yemedim. Kuzu dolma nasıl yapılır evde pişirelim miyim?
Soykan . 01.11.2018 14:59:02

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024