Lahana Dolması

Lahana Dolması, Lahana geniş ve kalınca kat kat yapraklı sonbahar ve kış sebzesi olarak yetiştirilen turpgillerden olan bir bitkidir. Birçok çeşidi bulunmaktadır. Beyaz, kırmızı ve kara lahanadır. Türkiye'de en çok beyaz lahana tüketilir. Beyaz lahananın birçok faydası vardır. Özellikle zayıflama da oldukça faydalıdır. Beyaz lahanadan birçok sıcak ve soğuk yemeği yapılır.
Özellikle turşusu ve lahana sarması en meşhur yemeklerindendir. Her evde olduğu gibi bizim evde de lahana sarması çok tüketilir. Bugün güzel bir yemek yapalım kıymalı lahana sarması.

Lahana Dolması Malzemeleri

  • Bir orta boy beyaz lahana
  • 500 gram kıyma
  • 2-3 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça (Domates ve biber salçası)
  • 1 su bardağı kadar sıvı yağ
  • Bir çay kaşığı kara biber
  • Bir tatlı kaşığı kuru nane
  • Bir tatlı kaşığı yedi türlü
  • Bir tatlı kaşığı sumak (Ya da nar ekşisi)

Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Lahana yapraklarını tek tek çıkaralım sonra iyice yıkayalım. Derin bir tencere alın yarısına kadar su doldurun ve kaynamaya bırakın. Kaynattıktan sonra lahana yapraklarını içine atalım ve yumuşayana kadar kaynatalım. Sonra yumuşayan yaprakları ocaktan alın ve süzün. Daha sonra soğumaya bırakın. Bir yandan da içi hazırlayalım. (Ben kavurarak yapıyorum siz isterseniz tüm malzemeleri katıp yoğurabilirsiniz.) Bir tencereye yağ ve kıymayı koyalım sonra biraz kavuralım ve ince ince doğradığımız soğanları ekleyip biraz daha kavuralım.
Daha sonra salçayı da ekleyelim ve biraz daha kavurduktan sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri de ekleyelim. En son olarak tuz, karabiber, yedi türlü, kuru nane ve sumak ekleyip hepsini bir güzel karıştıralım ve iç harcımız hazır. Şimdi sarmayı sarmaya başlayabiliriz. İlk önce lahananın kalın damarlarını alalım bu kalın damarları tencerenin altına dizip sarmayı üzerine dizebilirsiniz. Yaprakları küçük parçalar halin de kesin ama çok küçük olmasın. Sonra yaprağın uç kısmına hazırladığımız harçtan koyalım ve sararım. Tüm yaprakları aynı şekilde sarın, sarma işlemi bittikten sonra bir kaba bir kaşık salça biraz yağ ve tuz konur biraz su ile sulandırılıp sarmanın üzerine dökülür. (Birkaç diş sarımsakta koyabilirsiniz daha lezzetli olur.) Daha sonra tenceredeki sarmanın üzerine bir tabak oturtulur ve sarmaların üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Ocağa alalım kısık ateşte bir saat kadar pişirelim. Piştikten sonra yarım saat dinlendirelim. İsteğe bağlı olarak eritilmiş tereyağı ya da yoğurtla servis yapalım.
21.01.2024 08:43:11
Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Lahana Dolması"
Ben dolmanın her şeklini çok seviyorum. Taze olsun, kuruluk olsun severek tükettiğim dolmaların içerisinde benim iclahana dolması bir başka lezzetlidir. Lahana dolması hep yedim ve daha önce hiç yapmadım. Akşam için koca bir lahana aldım. Lahana yapraklarını haşladıkran sonra mı iç harcını koyarak pişirmem gerekiyor?
Dürriye . 02.11.2018 14:25:37

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024