Lahana Dolması, Lahana geniş ve kalınca kat kat yapraklı sonbahar ve kış sebzesi olarak yetiştirilen turpgillerden olan bir bitkidir. Birçok çeşidi bulunmaktadır. Beyaz, kırmızı ve kara lahanadır. Türkiye'de en çok beyaz lahana tüketilir. Beyaz lahananın birçok faydası vardır. Özellikle zayıflama da oldukça faydalıdır. Beyaz lahanadan birçok sıcak ve soğuk yemeği yapılır.
Özellikle turşusu ve lahana sarması en meşhur yemeklerindendir. Her evde olduğu gibi bizim evde de lahana sarması çok tüketilir. Bugün güzel bir yemek yapalım kıymalı lahana sarması.
Lahana Dolması Malzemeleri
Bir orta boy beyaz lahana
500 gram kıyma
2-3 adet orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı salça (Domates ve biber salçası)
1 su bardağı kadar sıvı yağ
Bir çay kaşığı kara biber
Bir tatlı kaşığı kuru nane
Bir tatlı kaşığı yedi türlü
Bir tatlı kaşığı sumak (Ya da nar ekşisi)
Lahana Dolması Nasıl Yapılır?
Lahana yapraklarını tek tek çıkaralım sonra iyice yıkayalım. Derin bir tencere alın yarısına kadar su doldurun ve kaynamaya bırakın. Kaynattıktan sonra lahana yapraklarını içine atalım ve yumuşayana kadar kaynatalım. Sonra yumuşayan yaprakları ocaktan alın ve süzün. Daha sonra soğumaya bırakın. Bir yandan da içi hazırlayalım. (Ben kavurarak yapıyorum siz isterseniz tüm malzemeleri katıp yoğurabilirsiniz.) Bir tencereye yağ ve kıymayı koyalım sonra biraz kavuralım ve ince ince doğradığımız soğanları ekleyip biraz daha kavuralım.
Daha sonra salçayı da ekleyelim ve biraz daha kavurduktan sonra ayıklayıp yıkadığımız pirinçleri de ekleyelim. En son olarak tuz, karabiber, yedi türlü, kuru nane ve sumak ekleyip hepsini bir güzel karıştıralım ve iç harcımız hazır. Şimdi sarmayı sarmaya başlayabiliriz. İlk önce lahananın kalın damarlarını alalım bu kalın damarları tencerenin altına dizip sarmayı üzerine dizebilirsiniz. Yaprakları küçük parçalar halin de kesin ama çok küçük olmasın. Sonra yaprağın uç kısmına hazırladığımız harçtan koyalım ve sararım. Tüm yaprakları aynı şekilde sarın, sarma işlemi bittikten sonra bir kaba bir kaşık salça biraz yağ ve tuz konur biraz su ile sulandırılıp sarmanın üzerine dökülür. (Birkaç diş sarımsakta koyabilirsiniz daha lezzetli olur.) Daha sonra tenceredeki sarmanın üzerine bir tabak oturtulur ve sarmaların üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Ocağa alalım kısık ateşte bir saat kadar pişirelim. Piştikten sonra yarım saat dinlendirelim. İsteğe bağlı olarak eritilmiş tereyağı ya da yoğurtla servis yapalım.
21.01.2024 08:43:11
Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Ben dolmanın her şeklini çok seviyorum. Taze olsun, kuruluk olsun severek tükettiğim dolmaların içerisinde benim iclahana dolması bir başka lezzetlidir. Lahana dolması hep yedim ve daha önce hiç yapmadım. Akşam için koca bir lahana aldım. Lahana yapraklarını haşladıkran sonra mı iç harcını koyarak pişirmem gerekiyor? Dürriye . 02.11.2018 14:25:37
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024