Mantar Dolması

Mantar dolması, belki de daha önceden hiç tatmadığınız bir yemek. Ancak değişik lezzetler her zaman yemeklerinize renk katacaktır. Biliyorsunuz mantar kalorisi oldukça düşük bir besindir. Bu nedenle mantar dolması tarifini kilo vermek isteyenler, kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler mutlaka denemelidir. Bu dolmayı hazırlamak fazla zamanınızı da almayacak.
Sadece iri şapkalı mantarlardan dolma yapmaya çalışın. İçine harç koyacağınız için, küçükler pek işinizi görmez. Bu özel lezzeti özel günlerinizde bile hazırlayabilirsiniz. Herkesin beğenisini kazanacağından emin olun. Dilerseniz mantar dolmasını beraber yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Mantar dolması için gerekli malzemeler

  • 1 kg mantar (İri şapkalı olmasına özen gösterin)
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 250 gram orta yağlı kuzu eti
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 adet domates
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 200 gram kaşar peyniri
  • Sosunu hazırlamak için, 1 tatlı kaşığı domates salçası, yağ ve sıcak su

Mantar dolması nasıl yapılır?


Mantarların ilk olarak köklerini dibinden çıkarın. İster mantarların kabuklarını soyun, isterseniz limonlu suyun içine koyarak bekletin. Biliyorsunuz mantar içine suyu hemen çeker. Kabuklarını soymayı tercih ederseniz, yıkamanıza gerek kalmaz. Kolayca dışından kabuklarını ayıklayabilirsiniz. Onun dışında kararmasına engel olmak için limonlu suya mutlaka koymanız gerekecek.

Şimdi dolmanın içini hazırlamaya başlayabiliriz. Her zamanki gibi önce kuru soğanı ince bir şekilde doğrayın. Bunu tavanın içinde kavurmaya başladığınızda, yeşil biberi de ince doğrayarak içine atın. Daha önceden kuzu etini ince şekilde doğramış olun. Ancak eti mümkün olduğu kadar küçük doğrayın. Kıymadan az iri olması yeterli gelecek. Bunu da tavanın içine atarak pişirmeye devam edin. Burada etin suyu salıp çekinceye kadar pişirin. İçine tuzunu ve baharatları da atın. Domates salçasını ve ince doğranmış domatesi de ilave edin. Harç suyunu çektiğinde hazır olacak.

Bundan sonra mantarların içini doldurmaya başlayabilirsiniz. Mantarın içine alabildiği kadar harç koyun. Bunları fırın tepsisine ya da bir borcamın içine dizin. Bütün mantarları harçla doldurduktan sonra, sosunu hazırlayın. Az yağla domates salçasını kavurun. İçine az tuz ve karabiber atın. Biraz da sıcak su koyun. Yalnız suyu az koyun. Çünkü mantarda pişme sırasında su salıyor. Bir taşım kaynatıp sosun altını kapatın. Sosu mantar dolmasının üzerine dökün. Bu arada fırını 200 derecede ısıtın. Mantarların olduğu tepsiyi fırına atın. Ortalama 20-25 dakikada mantar dolması pişer. Fırından almadan önce üzerlerine kaşar peynirinden dilimler keserek yerleştirin. Peynirler eriyip, kızarıncaya kadar fırında tutarak, mantar dolmasını dışarı alın. Yanında pilavla birlikte mantar dolması ile harika bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 22:46:40
Mantar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantar Dolması"
Selam kızlar. Bugünlerde biraz diyet yemekler yapmayı planlıyorum. Ancak klasik zeytinyağlı yerine biraz daha farklı lezzetler arayışı içindeyim. Geçen gün televizyonda bir yemek gördüm. Sanırım mantar dolmasıydı. Mantar pek sevmem ama çok güzel görünüyordu. Bu tarifi bilen varsa bilgi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Münevver . 28.10.2018 14:04:45

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024