Midye Dolma

Midye Dolma, Eski zamanlardan buyana oldukça hoşlandığımız, fakat memleketten oldukça uzaklara gitmeden önce evde yapılabileceğini asla düşünmediğimiz bir meze türüdür. Yokluk gelişmenin anası gerçekten de. Yaklaşık olarak son dört sendir yapıyoruz ve daha ilk denemelerden bu yana, gözlerimiz kapalı halde tüketirken gürültüleri ve kokuları ile balık pazarını yanı başımıza getiriyor.
İçinde bulunanları kendi keyfinize göre ayarlamaya olanak sağladığı için de damak zevkinize en uygun olan biçimde uygulanabilir. Yapması çok kısa bir şekilde değildir. (Malum, neresinden bakarsanız bakın yine de dolma) fakat neticeden memnun kalmayan bulunacağını hiç sanmıyorum.

Midye Dolma Malzemeleri

  • 2 kilo gram kadar kabuklu midye.
  • 1 litre kadar su.
  • 1/2 yemek kaşığı kadar tuz.
  • 2 su bardağı kadar pirinç.
  • 2 su bardağı midye haşlama suyu.
  • 2 büyük soğan.
  • 2 diş sarımsak.
  • 4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı.
  • 3 çorba kaşığı kadar kuş üzümü.
  • 3 çorba kaşığı kadar cam fıstığı.
  • 1.5 çorba kaşığı kadar kuru nane.
  • 2 cay kaşığı kadar kimyon.
  • 2 cay kaşığı kadar yenibahar.
  • 1 cay kaşığı kadar taze çekilmiş karabiber.
  • 1/2 cay kaşığı kadar pul biber.
  • 1 tatlı kaşığı kadar şeker.
  • 1 adet limon (Yerken kullanmak için).

Midye Dolma Nasıl Yapılır?


Midyelerin kabuklarını kazıyıp iyi bir şekilde yıkayın. Soğuk olan suyun içerisinde biraz bekletilip dolu ve kırık olanları atılır.
Büyük bir tencereye midyeleri, 1 litre suyu ve tuzu koyup ısıtılır. Tahta bir kaşık yardımı ile midyeleri karıştırarak kaynayınca çıkartılır. Midyeler açılır açılmaz ateşten alınıp midyeleri başka bir kaba alın. Israrla açılmamış olan midyeler bulunuyorsa onları da atin. Kaynama suyunu dinlenmeye bırakın. İç pilav, diğer dolmalardaki iç pilavdan fazla bir farkı yoktur.

Soğanları ince bir şekilde doğrayıp zeytinyağında iyice oldurun. İçine, ince kıyılmış olan sarımsak ve fıstıkları da koyup fıstıklar hafif bir şeklide renk değiştirene kadar kavurun ve ardından pirinç, nane, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker ve pul biberi koyup iyi bir şekilde karıştırın. Midyeleri haşlanan sudan 2 su bardağını ve kuş üzümlerini pirinçlere koyup, karıştırın. Bu safhada pilavın tuzu da ayarlanabilir. Suyunu çekene kadar düşük olan ateşte pişirilir. Bu safhanın bitiminde pirinçler tam pişmemiş bir durumda olacaktır.

Midyeleri açıp iç pilavla (Fazla tıka basa olmayacak biçimde) doldurun. Pirinçler pişmeye devam edip şişecekleri için midyelerde biraz yer kalabilir. Geniş olan bir tencereye dik bir şekilde balık istifi bir şeklide dizin. Üstüne geri kalan haşlama suyunu (Yaklaşık 2 bardak kalmış olması gerekmektedir) ve 2 bardak yeni suyu koyup kaynamaya çıkartın, orta ateşte pişirin. Yaklaşık olarak 20 dakika içerisinde midye dolmalar hazır olacaktır.
20.01.2024 02:05:03
Midye Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Midye Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Midye Dolma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024