Mumbar Dolması

Mumbar Dolması, Mumbar dolması, kokoreçten hoşlanan insanların yabancılık çekmeden tüketebileceği yöresel bir olan tattır. Özellikle doğu ve Güneydoğu çevresinde yapılan bu sakatat yemeğinin kendine has bir lezzeti bulunmaktadır. Hiç kokoreç tüketmedim. Herhangi bir yerde yapılan, işkembe, mumbar gibi yemekleri de asla yiyemem. Çünkü bu sakatatların temizlenmesi oldukça özen ve uzun bir vakit gerektiriyor.
Hangi lokanta da bu kadar titiz davranılır bilinmemektedir. Mumbar dolması en güzel kuzu ya da oğlakların kalın bağırsağından meydana gelir. Bu güzel olan yöresel yemeğimizin yapımı ise

Mumbar Dolması Malzemeleri

  • 1 adet kadar kuzu ya da keçi bağırsağı
  • 1 çay bardağı kadar bulgur
  • Yarım çay bardağı kadar pirinç
  • 1 adet kadar orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı kadar salça
  • 5 ve 6 dal kadar maydanoz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı kadar kuru reyhan (Nane ya da kekik de olabilir)
  • Toz kırmızı biber, tuz
  • Temizlemede kullanmak için limon ve sirke

Mumbar dolması nasıl yapılır?


İlk önce bağırsakları ters çevirip, birkaç kere yıkanır. İçerisinde bir yemek kaşığı kadar sirke ve bir tatlı kaşığı kadar tuz atıp ovalanır. 2 ve 3 saat sonra yıkayın ve yeniden sirke ve tuz atın. Bu olayı 3 kere tekrarlayın. 4. Etapta yarım limon suyu ve kabuklarını koyup ovalayın. 2 saat kadar da bu biçimde kalsın. Son olarak durulayın. Bağırsaklar artık doldurulmaya hazırdır. Soğanı yemeklik şekilde doğrayıp, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağında kavrulur.

Salçayı koyun. Bulgur ve pirinci koyup 1.5 çay bardağı kadar su koyun. Suyunu çektiği zaman ince doğranmış olan maydanoz, tuz, karabiber ve reyhanı koyun. Bağırsakların yağlı bölümü, doldurulduğu zaman içte kalacak biçimde doldurulmalı. Bağırsağın uç kısmını baş parmağınızla, işaret parmağınızın ortasına sıkıştırın ve diğer elinizle ucu içe doğru ittirin. İç pilavdan elinizle alıp parmak uçlarınız yardımı ile bağırsakları bir taraftan doldurup, diğer taraftan içe doğru iteleyin. Aslında oldukça kolay bir iştir. Bir kere görmek, yapabilmeniz için yeterli olacaktır. Bumbar dolmasını düdüklü tencereye koyup, üstüne sıcak su koyun. Düdük ötmeye başlamasının ardından 45 dakika kadar pişirin. Pişen mumbar dolmasını, çok az zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kırmızı biber serpip, bir iki kadar daha çevirin. Dilimleyerek servis yapın.
21.01.2024 11:11:45
Mumbar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mumbar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mumbar Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024