Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bulunmaktadır. Biber, kabak, patlıcan gibi birçok sebze ile dolma yapılmaktadır. Dolma yapımında bazı püf noktalar vardır. Dolma yapımında kullanılan kabak, patlıcan, domates gibi sebzelerin kabukları soyulmaması gerekir.
Dolmanın daha lezzetli olması için içine soğanını bol koyun. Maydanoz, dereotu ve taze nane gibi otlar dolmaya farklı lezzetler katar. Dolmaları doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde biraz boşluk bırakın.
Oktay ustanın Antep usulü kuru dolma tarifi için malzemeler- 25-30 tane kuru dolmalık biber, patlıcan, kabak
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı bulgur
- 4 tane orta boy soğan
- 1 tane iri domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- Karabiber
- Pul biber
- Reyhan
- Nane
- Maydanoz
- Tuz
Pişirme sosu için- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
Oktay ustanın Antep usulü kuru dolma tarifi nasıl yapılır?
İlk olarak geniş bir tencerede suyu kaynatın ve kuru dolmalık malzemeleri haşlayarak yumuşak olmasını sağlayın. Başka bir tencerenin içerisine iç malzemesini hazırlarken bulguru ve pirinci koyun.
Üzerine maydanozu, soğanı, domatesi küçük küçük doğrayarak ilave edin. Ardından zeytinyağını, nar ekşisini ve salçayı koyup baharatları ilave edin. Kısık ateşte 5-10 dakika 1 su bardağı su ekleyerek pişirin. Haşlanan kuru malzemeleri iç harç ile doldurun. Derin bir tencerenin içerisine ağızları dik gelecek şekilde yerleştirin. Bir tavanın içine zeytinyağını kızdırın. Ardından domates salçasını hafif kavurarak nar ekşisini ilave edin. Sonrasında bu karışıma 1 bardak su ekleyin ve tuz ilave edin. Bu sosun bir bölümünü dolma tenceresine dökün. Dolma tenceresi kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve suyu azaldıkça pişirme sosundan ekleyerek dolmalarınızı pişirin.
Oktay ustanın kıymalı kabak dolma tarifi için malzemeler- 1 kg dolmalık kabak
- 300 gram kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet domates
- 2 tatlı kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Karabiber
- Nane
- Tuz
Oktay ustanın kıymalı kabak dolma tarifi nasıl yapılır?
İlk olarak kabakları ortadan kesip içini oyun. Geniş bir kabın içerisine kıyma, pirinç, nane, küçük küçük doğranmış domates, salça, sıvı yağ, karabiber ve tuzu iyice karıştırın. Hazırlanan harcı kabakların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. 1 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı salçayı karıştırın ve dolmanın üzerine dökün. Kabakları biraz geçecek şekilde sıcak su koyun. Orta ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
21.01.2024 14:47:04
Oktay Usta Dolma Tarifleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Oktay Usta Dolma Tarifleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|