Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıcan dolmasını zeytinyağı ile yapabileceğiniz gibi Antep usulü bıçak kıyma ile de yapabilirsiniz.
Her ikisi de oldukça lezzetli ve güzel olmaktadır. Benim babaannem yaz aylarında organik olarak yetiştiriyor ve özenle toplayıp kuruttuğu patlıcanlardan bana da verdi. Kurutulmuş sebzelerin daha çok faydalı olduğunu biliyordum hazır bulmuşken yapayım dedim. Fakat ben hiç pişirmemiş tim nasıl yapacağım diye düşünürken arkadaşım Oktay ustanın tariflerine bak orada güzel tarifler var dedi Ben de hemen kuru patlıcan tarifine baktım ve yapmaya başladım. Buyurun beraber yapalım.

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması malzemeleri

  • 20-30 adet küçük kuru patlıcan.
  • 1 kg kuru soğan.
  • 2,5 su bardağı iri bulgur.
  • 1 su bardağı zeytinyağı.
  • 2 yemek kaşığı biber salçası.
  • 1 yemek kaşığı domates salçası.
  • 4 diş sarımsak.
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi.
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar ve toz kırmızıbiber.
  • Tuz.
  • 1 tane limon.

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Bir orta boy tencereye zeytinyağını ve doğradığınız soğanları ilave edip kısık ateşte pembeleştirin. Bulguru yıkayın süzün ve soğanların üzerine ilave edin bulgurlar tane tane olana kadar karıştırarak kavurun.
Kavurduğunuz bulgurların üzerine incecik kıydığınız sarımsakları, salçaları ve baharatını ilave edin bir, iki karıştırın. Kavrulan bulgurların üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ekleyin ve tuzunu da ekleyip bulgur suyunu çekene kadar pişirin ocağı kapatın. Bir geniş tencereye bol su koyun ve birazda tuz ilave edip kaynatın. Kaynayan suyun içine yıkadığınız patlıcanları ilave edip 10 dakika kadar haşlamaya bırakın. Haşlanan patlıcanları bir kevgir yardımı ile çıkarın hafif soğumasını bekleyin, patlıcanlar sıcak iken doldurmaya başlayıp elinizi yakmayın. Haşlanan patlıcanları üzerinde bir parmak kalacak ve gevşek şekilde bulgur harcıyla doldurun.

Kuru patlıcan dolmaları pişerken içinde bulgurların çıkmaması için elinizle patlıcanların ağız kısmını birleştirin. Bir yayvan tencereye ağızları birbirine gelecek şekilde dolmaları yerleştirin. Dolmaların üzerine geniş bir tabak yerleştirin ve üzerine 2,5 su bardağı kaynar suyu dökün ve az tuz serpin tencerenin kapağını kapatıp kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan tencerenin altını kısık hale getirin patlıcanlar yumuşayana kadar pişsin. Kuru patlıcan dolması pişince üzerine limon suyunu ve nar ekşisini ilave edip bir 10-15 dakika kadar daha pişirin. Pişen dolmaları 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis tabaklarınıza alın, dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 02:08:40
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması"
Yapacağım bu tarifi
Yemekse . 09.06.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

Fırında Kabak Dolması

Fırında Kabak Dolması: Anadolu'nun farklı lezzetlerinden biri de fırında kabak dolmasıdır. Dolmalar ülkemizin en bilinen yöresel yemeklerindendir. Kabak dolm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024