Pırasa Dolması
Pırasa dolması, pırasayı sevmeyenler bile dolmasını beğenerek yiyecektir. Pırasanın dolmasını yapmak istiyorsanız, mümkün olduğu kadar kalın olanlarını tercih etmelisiniz. Pırasaların sadece beyaz kısımlarını kullanacağız. Yeşil yapraklarını da yıkadıktan sonra tencerenin dibine koyabilirsiniz. Hem dolmanızın dibi tutmaz hem de pırasanın besleyiciliğinden ve lezzetinden yararlanmış olursunuz.
Bu kolay tarifi kolayca hazırlayıp, sunum yapabilirsiniz. Eğer evinizde pırasayı sevmeyenler varsa, bu tarifle fikrini değiştirecek. İsterseniz pırasa dolmasını birlikte yapalım. Hepinize kolay gelsin.
Pırasa dolması için gerekli malzemeler- 2 adet kalın pırasa
- 1,5 su bardağı pirinç
- 300 gram orta yağlı dana kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 adet domates
- Yarım demet maydanoz
- 6-7 dal dereotu
- 2 çay kaşığı karabiber
- Yeteri kadar tuz ve kimyon
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Sosu için- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Pırasa dolması nasıl yapılır?
Dolma yapmak için aldığınız pırasaları 1-2 gün dışarıda bekletmeniz halinde, daha kolay katlarına ayırabilirsiniz. Böyle yapmanızı tavsiye ederiz.
Yumuşayan pırasalar daha kolay ayrılır. Kalın pırasa kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bunları yaklaşık 7-8 cm'ye kadar boyda kesin. Katlarını parmağınızla bastırarak, yuvarlak şekilde ayırın. Bunları önceden yıkarsanız daha iyi olur. Katlara ayırınca zorlanırsınız.
Şimdi pirinci güzelce yıkayın. İçine kıymayı koyarak karıştırın. Sarımsakları ve soğanı da yemeklik ince doğrayın. Domatesi rendeleyerek içine koyun. Maydanoz ve dereotunu ince kıyıp içine atın. Domates ve biber salçasını, zeytinyağını, tuzunu ve diğer baharatları koyarak, pırasa dolmasının harcını tamamlayın. İyice karıştırarak dolmanın yapımına geçin. Eğer iç harç fazla kuru olursa, çok az su koyabilirsiniz.
Katlarına ayrılmış olan pırasaların içine, baş kısmında bir parmak kadar boşluk kalacak harçtan koyun. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibine pırasaların kullanmadığınız yeşil yapraklarını ve maydanoz saplarını yerleştirin. Bunların üstüne hazırladığınız pırasa dolmalarını dizebilirsiniz. Hepsini doldurduktan sonra, sosunu hazırlamaya geçin.
Tavanın içinde tereyağını biber salçasıyla kavurmaya başlayın. İçine tuzunu ve nar ekşisini atın. Yaklaşık 2-3 su bardağı sıcak su koyarak, bir taşım kaynatın. Sosumuz hazır, bunu pırasa dolmasının üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte 1 saate yakın pişirin. Bu tarifi beğeneceğinizi tahmin ediyoruz. Konuklarınıza sıcak olarak pırasa dolması ikramınızı yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 16:31:44
Pırasa Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|