Sumaklı Dolma
Sumaklı Dolma, Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait olan bu lezzetli dolmayı diğer dolmalardan ayıran en büyük özelliği içine nar ekşisi yerine sumak ekşisinin doğal aromasının olmasıdır. Sumak bitkisinin meyvesi yuvarlak küre biçiminde ve ekşili bir tadı vardır. Uygun yöntemler ile yazın kurutularak tuzun yanında sofralarda bulundurulur.
Sumak Dolma Malzemeleri- 250 gram yağlı kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sumak tanesi
- 1 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 1 orta boy kuru baş soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay bardağı iri pilavlık bulgur
- 1 su bardağı baldo pirinç
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Dolmalar içi; kabak, patlıcan, biber, domates miktar ölçüye göre
Sumak Dolma Nasıl Yapılır?
Sumak Dolma, Öncelikle bir gece önceden sumak yıkanır ve daha sonra sıcak su ile ıslatılarak sabaha kadar bekletilir. Ancak aceleniz varsa birkaç saat beklemekte sumak ekşisini suya verecektir. Sumak böylelikle dolmaya aromasını verecektir. Daha sonra sumak süzülür ve suyu yemekte kullanılmak üzere bir köşeye kaldırılır. Daha sonra domatesler sıcak suya konulur. Kabukları daha çabuk soyulması için on iki saniye yeterli olacaktır.
Geniş bir kaba domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Daha sonra biberi ince ince doğrayıp içine atın. Daha sonra içine maydanozları ince ince doğrayın. Daha sonra içine soğanları küp-küp yemeklik doğrayın. Daha sonra sarımsakların kabuklarını soyup rendeleyin. Daha sonra pirinç ve bulguru ayrı bir kapta harmanlayın ve musluk altına tutup yıkayın. Daha sonra suyunu süzdükten sonra harcın içine dökün. Daha sonra karabiber, pul biber, tuz ve kıymayı ekleyip harmanlayın. Daha sonra ayırmış olduğunuz sumak suyundan bir kahve fincanı kadar harcın içine dökün ve daha sonra tereyağı ve zeytinyağını ekleyin ve yoğurun. Böylelikle dolmaların iç harcı hazırlanmış olur.
Ayrı bir yerde dolmalar için kabak, biber, domates ve patlıcanların içi oyulur ve kabak ile patlıcanların kabuklarını şerit şerit kesin. Daha sonra iç harç ile içlerini doldurarak toprak güvece dizin. Daha sonra üzerine sumaklı suyun kalan kısmının içine sıvı zeytinyağı, salça ve tuz ekleyerek iyice çırpıp dolmaların üzerinden gezdirin. Daha sonra ocağın üzerine alarak kısık ateşte kokusu çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar yavaş yavaş pişirin. Piştikten sonra üzerini sofra bezi ile sarın ve yaklaşık yarım saat kadar dinlendirmeniz yeterlidir. Sıcak olarak servis edin.
19.01.2024 05:53:21
Sumaklı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sumaklı Dolma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|