Sumaklı Dolma

Sumaklı Dolma, Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesine ait olan bu lezzetli dolmayı diğer dolmalardan ayıran en büyük özelliği içine nar ekşisi yerine sumak ekşisinin doğal aromasının olmasıdır. Sumak bitkisinin meyvesi yuvarlak küre biçiminde ve ekşili bir tadı vardır. Uygun yöntemler ile yazın kurutularak tuzun yanında sofralarda bulundurulur.

Sumak Dolma Malzemeleri

  • 250 gram yağlı kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sumak tanesi
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 orta boy kuru baş soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay bardağı iri pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Dolmalar içi; kabak, patlıcan, biber, domates miktar ölçüye göre

Sumak Dolma Nasıl Yapılır?


Sumak Dolma, Öncelikle bir gece önceden sumak yıkanır ve daha sonra sıcak su ile ıslatılarak sabaha kadar bekletilir. Ancak aceleniz varsa birkaç saat beklemekte sumak ekşisini suya verecektir. Sumak böylelikle dolmaya aromasını verecektir. Daha sonra sumak süzülür ve suyu yemekte kullanılmak üzere bir köşeye kaldırılır. Daha sonra domatesler sıcak suya konulur. Kabukları daha çabuk soyulması için on iki saniye yeterli olacaktır.
Geniş bir kaba domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Daha sonra biberi ince ince doğrayıp içine atın. Daha sonra içine maydanozları ince ince doğrayın. Daha sonra içine soğanları küp-küp yemeklik doğrayın. Daha sonra sarımsakların kabuklarını soyup rendeleyin. Daha sonra pirinç ve bulguru ayrı bir kapta harmanlayın ve musluk altına tutup yıkayın. Daha sonra suyunu süzdükten sonra harcın içine dökün. Daha sonra karabiber, pul biber, tuz ve kıymayı ekleyip harmanlayın. Daha sonra ayırmış olduğunuz sumak suyundan bir kahve fincanı kadar harcın içine dökün ve daha sonra tereyağı ve zeytinyağını ekleyin ve yoğurun. Böylelikle dolmaların iç harcı hazırlanmış olur.

Ayrı bir yerde dolmalar için kabak, biber, domates ve patlıcanların içi oyulur ve kabak ile patlıcanların kabuklarını şerit şerit kesin. Daha sonra iç harç ile içlerini doldurarak toprak güvece dizin. Daha sonra üzerine sumaklı suyun kalan kısmının içine sıvı zeytinyağı, salça ve tuz ekleyerek iyice çırpıp dolmaların üzerinden gezdirin. Daha sonra ocağın üzerine alarak kısık ateşte kokusu çıkana kadar yaklaşık 40 dakika kadar yavaş yavaş pişirin. Piştikten sonra üzerini sofra bezi ile sarın ve yaklaşık yarım saat kadar dinlendirmeniz yeterlidir. Sıcak olarak servis edin.
19.01.2024 05:53:21
Sumaklı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sumaklı Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sumaklı Dolma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024