Yalancı Dolma

Yalancı dolma, nam-ı değer zeytinyağlı dolmadır. Türk mutfağında et kullanılmadan hazırlanan, soğuk ya da sıcak servis edilen bu sarma ve dolmalar yalancı olarak addedilmişlerdir. Genellikle asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber gibi sebzelerle hazırlanır. Soğuk olarak servis edildiğinde yanında limon dilimleri de verilir.
Yunanistan ve Suriye gibi komşu ülkelerimizde de Türkiye'de bilindiği ismi ile 'Yalancı Dolma'' olarak bilinirler. Yunanistan'da konservelerini bulmak mümkündür.

Şair Oktay Rıfat yalancı dolma ile ilgili şiir bile yazmıştır. Kültürümüzdeki yeri eskidir.

Yaygınca kullanılan iç harç malzemeleri soğan, pirinç, domates, zeytinyağı ve maydanozdur. Damak tadına göre baharatlar eklenebilir. İstanbul usulü olarak bilinen yalancı dolmalar da kuş üzümü, çam fıstığı, dolma baharı, tarçın ve yenibahar eklenerek yapılır.

Yalancı dolma denildiğinde genellikle asma yaprağı ile hazırlanan sarmalar akla gelse de yaprak sarmayı beceremeyen ya da sarmak için yeterli zamanı olmayanlar için.

Patlıcan ve biberle hazırlayabileceğiniz yalancı dolma

Yalancı Dolma Malzemeleri

  • 10 adet orta boy dolmalık biber
  • 5 adet patlıcan
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 orta boy soğan
  • 2 su bardağı ince doğranmış maydanoz
  • 1 buçuk tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı tuz
Tercihinize göre 1 tatlı kaşığı kuru nane ya da 1 demet taze nane.

1 buçuk su bardağı su (İçine 1 tatlı kaşığı kadar salça ekleyebilirsiniz. Not, salça tuzlu ise 1 yemek kaşığı değil bir tatlı kaşığı tuz kullanın.)

Bu malzemeye İstanbul usulü yalancı dolma yapmak için ek malzemeler:
  • 2 çorba kaşığı çam fıstığı
  • 4 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar ekleyebilirsiniz.

Yalancı Dolma Nasıl Yapılır?


Patlıcan ve biberlerimizin içini dolmalık hazırladıktan sonra yıkayın ve suyunu atana kadar diğer köşede iç harcı hazırlamak için bir tavada zeytinyağı ve soğanları kavurun. Dolma, fıstıklı İstanbul usulü fıstıkları da bu aşamada tavaya ekleyin. Çok pembeleştirmeden üstüne pirinçleri ekleyip suyunu çektirene kadar kavurup domatesleri ilave edin. Domatesler iyice suyunu bırakana kadar ara ara karıştırarak harcı pişirin. Maydanoz, üzüm ve baharatları ekleyip 15 dk harcı dinlendirin.

Patlıcan ve biberleri doldurup tencereye tek sıra halinde dizip suyu ekleyip 15 dk kadar kuvvetli ateşte, 20 dk orta ateşte ve 15 dk kısık ateşte pişirin.

45 dk sonunda suyunu iyice çekmemiş ise tencerenin kapağını açarak orta ateşte, yemeğin dibinin tutmamasına dikkat ederek fazla suyu buharlaştırın. Ocağın altını kapattıktan 10 dk sonra servise hazır olacaktır. Yeniden ısıtarak servis etmeyin.

Afiyet Olsun.
23.01.2024 04:29:14
Yalancı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yalancı Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yalancı Dolma"
güzel tarif
Ceberut . 05.01.2016

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024