Yaprak Dolması

Yaprak dolması; hemen hemen her sofraya yakışan Türk mutfağının en özel yemeklerinden bir tanesidir. Bayram sofraları, Ramazan yemekleri, günler, v. S saymakla bitmez. Yaprak sarması için annem hep tek başına yapılması zor ama tek başına yemesi kolay olan yemek der. Aslında işin başına geçildiğinde zor olan hiçbir şey yoktur. Unutmayın ki başlamak bitirmenin yarısıdır.
Bazı yörelerde yaprak dolması zeytin yağlı olarak yapılırken bazı yörelerde de etli olarak yapılmaktadır. Ben her ikisini de çok beğenerek yerim. Yaprak dolmasının sırrı aslında en iyi yaprağın bulunmasına bağlıdır. Eğer mümkün ise Tokat veya Manisa gibi şehirlerden temin edebilirseniz sizlerin de yapacağı yaprak dolmasının tadına doyum olmaz. Bu arada iç malzemesine bol miktarda yağ koyarsanız hem daha kolay pişer hem de daha lezzetli olur.

Yaprak dolmasının yapımı için malzemeler

  • 1 kilo salamur yaprak ya da taze yaprak,
  • 300 gr. Az yağlı kıyma,
  • 3 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1,5 su bardağı sıvı yağ,
  • 2,5 yemek kaşığı domates salçası,
  • Yarım demet maydanoz,
  • 5 su bardağı pilavlık pirinç,
  • 1 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı toz nane,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • Yeteri kadar tuz.

Yaprak dolması nasıl yapılır?


Yaprak dolmasının yapımı için salamur olarak kullanacağınız yaprağı bir gece önceden ılık su ile ıslatıp suyu birkaç kez değiştirin.
Ertesi gün ise tuzu tamamen kayboluncaya kadar ılık su ile yıkayın ve suyunu süzün. Taze yaprak kullanırsanız yaprakları demetleyip yıkayın ve bu şekilde sıcak su ile haşlayın daha sonra soğuması için bekleyin.

Yaprak dolmasının içi için soğanları yemeklik olarak doğrayın ve sıvı yağın yarısı ile biraz tuz ekerek soteleyin. Daha sonra salçayı ve yıkanan pirinci de ekleyip kavurun. Üzerine yarım çay bardağı sıcak su ile baharatları ekleyerek kapağını kapatıp pişirin. İç malzemenin altını kapatın ve içerisine sarımsak ile yeşillikleri de doğrayıp karıştırın. İç malzemesi hazır olan yaprakları biraz soğuduktan sonra sarabilirsiniz. Sarma işlemini istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Kısa ve geniş yapabileceğiniz gibi ince uzun sarmayı da tercih edebilirsiniz. Yaprakları sarma işlemi bittiğinde kalan sap ve sarılmayan kısımları tencerenin altına koyun ve üzerine yaprakları dizin. Dik y da yatay dizmeniz arasında hiç fark yoktur. Daha sonra üzerine kalan sıvı yağı ve sıcak suyu döküm pişirin. Sununu tuzunu kaynama esnasında kontrol edin. Bu arada yaprak dolmasının iç malzemesi artarsa buzlukta saklayıp pırasa ya da ıspanak pişirirken kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 01:37:42
Yaprak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaprak Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yaprak Dolması"
İki ay önce evlendim. Ev hanımı olduğum için akşam eşim işinden döndüğü zaman ona akşam yemeği için güzel yemekler yaprak sofra kurmayı seviyorum. Berazber afiyetle yiyoruz. Dün akşam eşim benden bugün için yaprak sarması yapmamı istedi. Yaprak dolmasını daha önce yapmadım. Yaprak dolması iç harcı nasıl hazırlanılır?
Helin . 25.10.2018 15:21:14

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024