Yoğurtlu Kabak Dolması
Yoğurtlu kabak dolması; özellikle yaz aylarında benim en favori yemeklerimden bir tanesidir. Hem yemeklik kabak hem de bal kabağı ile yapılan her şeyi çok severim. Kabak içerdiği yüksek lif miktarı nedeniyle sağlık açısından çok faydalı olduğu için her türlü tüketmeye özen gösteririm. Kabak yemeği ile dolmasında kullanılan malzemeler aynı olduğu için bu iki yemeğin tadı da aynıdır.
Bu yüzden ben daha çok yemeği yaparım. Eğer üşenmez ise ve o gün formumda isem dolma yaptığım da olur. Kabak ile yapılan tüm yemeklerin güzel olması için içerisine mutlaka dereotu koymanız gerekmektedir. Sizler benim üşendiğime bakmayın. Aslına kabak dolmasının yapımı da çok kolaydır. İnsan üzerindeki yorgunluktan silkinip yeter ki kendisini mutfağa bir atabilsin. Yapamayacağı lezzetler yoktur. Çocuklar genellikle kabağı sevmezler özellikle küçükken dolmanın içinden yedirerek onları kabak dolmasına alıştırmak mümkündür.
Yoğurtlu kabak dolmasının malzemeleri- 5 adet dolmalık kabak,
- 150 gr. Az yağlı kıyma,
- Yarım su bardağı pilavlık pirinç,
- Yarım yemek kaşığı domates salçası,
- 1 çay kaşığı biber salçası,
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 tutam dereotu,
- 1 tutam maydanoz,
- 1 tutam taze nane,
- 1 tatlı kaşığı nane,
- 1 tatlı kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- Yeteri kadar tuz.
Üzeri için- 1 su bardağı kaymaklı yoğurt,
- 1 yemek kaşığı mayonez,
- 1 tutam dereotu,
Yoğurtlu kabak dolması nasıl yapılır?
İşe kabakları hazırlamakla başlayın.
Kabakları yıkadıktan sonra rende ile hafif kabuklarını kazıyın. Daha sonra ik eşit parçaya bölerek içlerini incecik oyup altına ve yanlarına meyve bıçağı ile kesik atın. Su alıp pişmesi için önemlidir. Bir çay tabağının içerine tuz ve karabiberi koyun ve kabakların içerisini bu harç ile ovun.
Diğer taraftan derin bir kaşenin içerisinde yıkanmış pirinç, kıyma ve tüm baharatlar ile yemeklik olarak doğranan soğan ve yeşillikleri iyice karıştırıp üzerine sıvı yağın yarısını ve salçaları da ekleyip iyice karıştırın. Artık kabak dolmasının içe de hazırlanmıştır.
Kabakların içerisini bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurun. Pirinç miktarı az olduğu için yarısından biraz fazla doldurursanız yeterli olacaktır. Tüm kabaklar bittiğinde üzerine domates ya da kabağın içinden çıkanları kapatarak yassı bir tencereye dizin. Üzerine kalan sıvı yağı ve sıcak suyu ekleyip ocağın büyük gözünde yarın ateşte pişirin. Yoğurdu için tüm malzemeleri mikser kullanmadan karıştırın. Pişen dolmalar soğuduğunda servis yaparken üzerine dökün. Yoğurtlu kabak dolması hazır.
Afiyet Olsun.
21.01.2024 13:44:22
Yoğurtlu Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yoğurtlu Kabak Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|