Zeytin Yağlı Biber Dolması, Türk mutfağının en ünlü ve en sevilen yemeklerinden bir tanesidir. Annelerimizin en güzel şekilde hazırlayıp bizlere yedirdiği zeytin yağlı dolma, her yörede ufak tefek değişiklikler gösterse de hepsi çok lezzetlidir. Biz sizlere genelde Eğe bölgesinde yapılan zeytin yağlı dolma tarifini veriyoruz. Mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Annenizin dolması kadar lezzetli olduğundan emin olabilirsiniz. Kolay gelsin.
Zeytin Yağlı Biber Dolması malzemeleri
1 kilo küçük boy dolmalık yeşil biber
2 su bardağı pirinç
2 adet iri boy kuru soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çorba kasesi ince doğranmış maydanoz
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
Zeytin Yağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Geniş bir tavanın içerisine zeytinyağını ilave edip ocağın üzerine alıyoruz. Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağı bir miktar kızarınca üzerine atıp soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Domateslerin kabuğunu soyup doğradıktan sonra, soğanların üzerine ilave edip iyice kavuruyoruz. Daha sonra üzerine salçayı ekleyip bir miktar daha kavuruyoruz. Pirinçleri bol su ile yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp tavaya ilave ediyoruz.
Pirinçler tıpkı pilav kavurur gibi, tane tane oluncaya kadar güzelce kavuruyoruz. Üzerine kuş üzümünü, baharatlarını, tuzunu şeker ve maydanozu ilave edip karıştırıyoruz. Kavrulan harcın üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip pirinçler suyunu çekmesi için bir miktar daha kavuruyoruz.
Dolmalık biberlerin içlerini çıkarıp güzelce yıkayıp suyunu süzmesi için bir süzgecin üzerine çıkarıyoruz. Hazırladığımız harçtan dolma biberin içine yarısının biraz daha üzerinde olacak şekilde üzerine bastırmadan dolduruyoruz. Eğer sıkı doldurursanız, pirinçler pişince biberin dışına taşacaktır. Bu durum da dolmanın hem görüntüsünü hem de lezzetini bozacaktır. Bu şekilde biberlerin tamamını dolduruyoruz. Teflon ve yayvan bir pilav tenceresine dolmaları sıralıyoruz. Dolmaların en iyi şekilde pişe bilmesi için tencerenin tamamen dolması gerekir. Eğer tencere dolmazsa, soğan soyup kenarlarına sıkıştırırsanız dolma hem daha lezzetli olur hem de dolmalar devrilmeyeceği için daha güzel pişecektir. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu dolmaların içerisine girmeyecek şekilde ilave ediyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat kadar pişiriyoruz. 10.15 dakika kendine geldikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 09:51:38
Zeytinyağlı Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba zeytinyağlı biber dolmasını çok severim ama ben yapamıyorum bu dolmayı. Bir kaç kez denedim içindeki pirinçler hem pişmemiş hem de dışına çıkmıştı. Ne yediğimiz bile anlamdık. Püf noktası nedir biber dolmasının ben neyi yanlış yaptım? Revnak . 29.09.2018 10:11:33
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024