Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytin Yağlı Biber Dolması, Türk mutfağının en ünlü ve en sevilen yemeklerinden bir tanesidir. Annelerimizin en güzel şekilde hazırlayıp bizlere yedirdiği zeytin yağlı dolma, her yörede ufak tefek değişiklikler gösterse de hepsi çok lezzetlidir. Biz sizlere genelde Eğe bölgesinde yapılan zeytin yağlı dolma tarifini veriyoruz. Mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
Annenizin dolması kadar lezzetli olduğundan emin olabilirsiniz. Kolay gelsin.

Zeytin Yağlı Biber Dolması malzemeleri

  • 1 kilo küçük boy dolmalık yeşil biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet iri boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çorba kasesi ince doğranmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Zeytin Yağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?


Geniş bir tavanın içerisine zeytinyağını ilave edip ocağın üzerine alıyoruz. Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağı bir miktar kızarınca üzerine atıp soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Domateslerin kabuğunu soyup doğradıktan sonra, soğanların üzerine ilave edip iyice kavuruyoruz. Daha sonra üzerine salçayı ekleyip bir miktar daha kavuruyoruz. Pirinçleri bol su ile yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp tavaya ilave ediyoruz.
Pirinçler tıpkı pilav kavurur gibi, tane tane oluncaya kadar güzelce kavuruyoruz. Üzerine kuş üzümünü, baharatlarını, tuzunu şeker ve maydanozu ilave edip karıştırıyoruz. Kavrulan harcın üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip pirinçler suyunu çekmesi için bir miktar daha kavuruyoruz.

Dolmalık biberlerin içlerini çıkarıp güzelce yıkayıp suyunu süzmesi için bir süzgecin üzerine çıkarıyoruz. Hazırladığımız harçtan dolma biberin içine yarısının biraz daha üzerinde olacak şekilde üzerine bastırmadan dolduruyoruz. Eğer sıkı doldurursanız, pirinçler pişince biberin dışına taşacaktır. Bu durum da dolmanın hem görüntüsünü hem de lezzetini bozacaktır. Bu şekilde biberlerin tamamını dolduruyoruz. Teflon ve yayvan bir pilav tenceresine dolmaları sıralıyoruz. Dolmaların en iyi şekilde pişe bilmesi için tencerenin tamamen dolması gerekir. Eğer tencere dolmazsa, soğan soyup kenarlarına sıkıştırırsanız dolma hem daha lezzetli olur hem de dolmalar devrilmeyeceği için daha güzel pişecektir. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu dolmaların içerisine girmeyecek şekilde ilave ediyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat kadar pişiriyoruz. 10.15 dakika kendine geldikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 09:51:38
Zeytinyağlı Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Biber Dolması"
Merhaba zeytinyağlı biber dolmasını çok severim ama ben yapamıyorum bu dolmayı. Bir kaç kez denedim içindeki pirinçler hem pişmemiş hem de dışına çıkmıştı. Ne yediğimiz bile anlamdık. Püf noktası nedir biber dolmasının ben neyi yanlış yaptım?
Revnak . 29.09.2018 10:11:33

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024