Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma, Zeytinyağlı yemeklerin başında gelen zeytinyağlı dolma kalabalık sofraların vazgeçilmezleri arasında ilk sırada gelmektedir. Zeytinyağlı dolmanın lezzetinin fazla olmasını istiyorsanız kuru soğanı fazla kullanmanız gerekmektedir. Bu önemli püf noktalarından bir tanesidir. Diğer önemli olan püf noktaları ise dolmanın pirincinin hafif diri kalacak şekilde kavrulması ve hazırlanan dolmaların kısık ateşte ağır ağır pişirilmesidir.
Bu noktalara dikkat edilerek hazırlanan dolmalar tabiri caizse parmak yedirten cinste olacaktır bunun garantisini sizlere gönül rahatlığı ile verebilirim.

ZeytinYağlı Dolma Malzemeleri

  • Beş adet orta boy taze dolmalık biber
  • Üç adet orta boy taze patlıcan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Bir buçuk su bardağı pirinç
  • Üç su bardağı sıcak su
  • Bir adet orta boy domates
  • İki çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Bir çorba kaşığı kuş üzümü
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki yemek kaşığı nane
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı yenibahar

Zeytin Yağlı Dolma Nasıl Yapılır?


Orta boy taze dolmalık biberlerin sap kısmını ayıklayın patlıcanların da içini oyun hem biberlerin hem de patlıcanların iç kısmını tuzlayın ve bir kenara ayırın. İç harcını hazırlamak için uygun bir tencerenin içine ince ince doğramış olduğunuz kuru soğanı ve yarım çay bardağı zeytinyağını ilave ederek ocağın üzerine alarak kavurmaya başlayın.
Sizde bu sırada kuş üzümünün saplarını ayıklayın ve ılık su içinde bekletin pirinçleri de soğuk su ile iyice yıkayın ve süzün. Kavrulan soğanların üstüne dolmalık fıstıkları ilave ederek fıstıklar renk alıncaya kadar kavurun. Fıstıklarında rengi döndükten sonra yıkanmış ve süzülmüş olan pirinci, suyu süzülmüş kuş üzümünü, tuz, nane, karabiber, yenibahar, toz şekeri de katıp iyice karıştırın.

Yaklaşık olarak iki su bardağı sıcak suyu da ilave ederek iç harcı pişirmeye bırakın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta pirinçlerin hafif diri kalacak şekilde pişirilmesidir. Pişen dolma harcının soğuması için biraz bekledikten sonra tuzlanmış olan biber ve patlıcanları bu harç ile doldurun. Yalnız çok doldurmamaya özen gösterin çünkü pişme esnasında biber ve patlıcanları içinden pirinçler taşabilir. Dolmaların ağzını da iri doğranmış domatesler ile kapatın ve tencereye dik bir şekilde dizin. Ayrı bir kâse içerisinde zeytinyağlı ve sıcak su karışımını dolmaların üzerinde gezdirin. Sıcak sulu karışım dolmaların yarısına gelecek şekilde ayarlayın. Dolmaların kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakın. Kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika boyunca pişirin. Dolmalar piştikten sonra soğuyup ılık olmasını beklemeniz gerekmektedir. Soğumuş olan dolmaları artık servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
19.01.2024 03:17:44
Zeytinyağlı Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Dolma"
aşağıda yaptığınız biber dolması çok şık ve güzel görünüyor. Benim size sormak istediğim zeytinyağlı biber dolmasının iç harcını pişirerek yaptığınızı bir de salça koymadığınızı farkettim zeytinyağlı yemeklere salça konmuyor mu? Zeytinyağlı yemeklerin iç harcı pişiyor mu?
Gökcan . 11.09.2018 00:41:04

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024