Zeytinyağlı Lahana Dolması

Zeytinyağlı lahana dolması, sevilen dolma türlerinden biridir. Özellikle lahananın bol olduğu kış mevsiminde sıklıkla yapılır. Hem çok lezzetli hem de marifet isteyen bir yemek tarifidir. Zeytinyağlı lahana dolması Anadolu mutfağında hemen her evde yapılan lezzetli yemeklerden biridir. Fakat biraz meşakkatli bir yemektir. Lahananın haşlanması doğranması biraz zaman alır.
Ardından da iç harç ile sarılması. Çoğu bayan ise sarmaktan ise lahana haşlamanın daha zor olduğunu söyler. Fakat kesinlikle yapılan emeğe değecek bir lezzet ortaya çıkacaktır. Misafirlerinize ailenize yaparak onların beğenilerini kazanabileceginiz lezzetli bir yemektir. Şimdi lezzetli bir zeytinyağlı lahana sarması tarifine bakalım.

Zeytinyağlı lahana dolması için gerekli malzemeler

  • 1 adet orta boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1.5 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Zeytinyağlı lahana dolması nasıl yapılır?


İlk olarak lahana tek tek yapraklarına ayrılır. Ayrılan yapraklar yıkanır ve derin bir tencereye su konularak ocağa alınır. Su kaynayınca üzerine lahana dalları eklenir ve beş dakika kadar kaynatılıp sudan çıkarılır. Lahanalar sarmalık bir şekilde kesilir. Sarmaya hazır olan lahanalar bir kenara alınır ve ardından iç harcı hazırlanır.
İç harcı için ilk olarak derin bir kaba soğanlar küçük küçük doğranır. Üzerine bir su bardağı zeytinyağı eklenerek ocağa alınır ve altı açılır. Soğanlar iyice kavrulur. Soğan kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir. Salça ile tekrar kavrulur. Baharatlar atılır. Pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur. Üzerine iki su bardağı su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan iç harç ile lahana yaprakları tek tek sarılır ve bir tencereye dizilir. Tüm lahana hazırlanınca üzerine bir su bardağı su bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı domates salçası karıştırılarak sosu hazırlanır ve tencereye eklenir. Sarmaların hizasına kadar su konulur ve kısık ateş de pişirilir. Suyunu çekene kadar pişirilen Sarmaları bir saat kadar dinlendirilir ardından servis edilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 15:31:20
Zeytinyağlı Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Lahana Dolması"
İyi günler yarın misafirlerim gelecek ve onlar için zeytinyağlı lahana sarması yapmayı düşünüyorum. Fakat lahanam biraz az acaba yanına dünden suya koyduğum üzüm yaprakları da var onları da beraber sarıp pişirsem uygun olur mu? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Tülay . 02.09.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024