Zeytinyağlı lahana dolması, sevilen dolma türlerinden biridir. Özellikle lahananın bol olduğu kış mevsiminde sıklıkla yapılır. Hem çok lezzetli hem de marifet isteyen bir yemek tarifidir. Zeytinyağlı lahana dolması Anadolu mutfağında hemen her evde yapılan lezzetli yemeklerden biridir. Fakat biraz meşakkatli bir yemektir. Lahananın haşlanması doğranması biraz zaman alır.
Ardından da iç harç ile sarılması. Çoğu bayan ise sarmaktan ise lahana haşlamanın daha zor olduğunu söyler. Fakat kesinlikle yapılan emeğe değecek bir lezzet ortaya çıkacaktır. Misafirlerinize ailenize yaparak onların beğenilerini kazanabileceginiz lezzetli bir yemektir. Şimdi lezzetli bir zeytinyağlı lahana sarması tarifine bakalım.
Zeytinyağlı lahana dolması için gerekli malzemeler
1 adet orta boy lahana
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1.5 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Zeytinyağlı lahana dolması nasıl yapılır?
İlk olarak lahana tek tek yapraklarına ayrılır. Ayrılan yapraklar yıkanır ve derin bir tencereye su konularak ocağa alınır. Su kaynayınca üzerine lahana dalları eklenir ve beş dakika kadar kaynatılıp sudan çıkarılır. Lahanalar sarmalık bir şekilde kesilir. Sarmaya hazır olan lahanalar bir kenara alınır ve ardından iç harcı hazırlanır.
İç harcı için ilk olarak derin bir kaba soğanlar küçük küçük doğranır. Üzerine bir su bardağı zeytinyağı eklenerek ocağa alınır ve altı açılır. Soğanlar iyice kavrulur. Soğan kavrulunca üzerine bir yemek kaşığı salça eklenir. Salça ile tekrar kavrulur. Baharatlar atılır. Pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur. Üzerine iki su bardağı su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan iç harç ile lahana yaprakları tek tek sarılır ve bir tencereye dizilir. Tüm lahana hazırlanınca üzerine bir su bardağı su bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı domates salçası karıştırılarak sosu hazırlanır ve tencereye eklenir. Sarmaların hizasına kadar su konulur ve kısık ateş de pişirilir. Suyunu çekene kadar pişirilen Sarmaları bir saat kadar dinlendirilir ardından servis edilir.
Afiyet olsun.
20.01.2024 15:31:20
Zeytinyağlı Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler yarın misafirlerim gelecek ve onlar için zeytinyağlı lahana sarması yapmayı düşünüyorum. Fakat lahanam biraz az acaba yanına dünden suya koyduğum üzüm yaprakları da var onları da beraber sarıp pişirsem uygun olur mu? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim. Tülay . 02.09.2018
Nazife : Zeytinyağlı lahana sarması ile birlikte normal üzüm yaprağından yapılan sarmanın herhangi bir farkı yoktur diyebiliriz. İkisi de benzer sürelerde pişeceği için gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Ancak size tavsiyem lahanalar geç pişeceği için öncelikli olarak üzüm yapraklarından sardıklarınızı en üste koyup pişirmenizi öneririm. Böylelikle eşit sürede ve tam kıvamında pişeceklerdir. 07.09.2018 22:54:03
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024