Zeytinyağlı Pırasa Dolması

Zeytinyağlı Pırasa Dolması, Dolmayı etsiz tercih ettiğim için zeytinyağlı olarak pırasayı sarmayı istedim. Pırasa dolmasına zeytinyağının daha çok yakıştığını düşünüyorum. Ancak siz dilerseniz etli yaparken zeytinyağı yerine tereyağını kullanabilirsiniz.

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Malzemeleri

  • 3 adet pırasa

İç harcı için

  • 1.
    5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı sıcak kaynamış su
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı iyotlu tuz
  • 1 çay kaşığı ucu kadar karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

Üzeri için

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı kaynamış sıcak su
  • Limon dilimleri
  • 1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Pırasa Dolması için, Öncelikle pırasaları sirkeli suda iyice bekleterek temizleyip yıkayın. Daha sonra 4 parmak kalınlığında kesin. Pırasaların beyaz kısımlarını yarısından ortasına kadar kesin ancak dağılmaması için tamamen kesmeyin. Geniş bir tencereye su koyup ocağın üzerinde pırasaları fazla eritmeden yarım haşlayalım. Sarmalık olacak kadar haşlayıp sonra çıkarın ve süzün. Haşladığınız esnada pırasaların bazılarının iç zarları ayrılmış bazılarının ayrılmamış olur.
Bunları ayırın. Sardığınızda ve piştiğinde hoş olmuyor.

Geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak ocağın altını yakın ve içine zeytinyağını dökün. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük yemeklik doğrayıp ateşte hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Hafif pembeleştikten sonra salçaları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçleri bir yerde ayıklayıp musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Daha sonra tencerenin içine ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra baharatlarını ekleyip karıştırın.

Suyunu ekleyerek ocağın altını kısın. İç harç demlenerek pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. İç harcı biraz ılıklaşınca haşlanan pırasalar ile iç harçtan bir çay kaşığı alarak sarın. Sarılamayan pırasaları tencerenin en altına dizin. Üzerine sardığınız pırasalı dolmaları dizin. Dolmaları da sık sık içleri açılmayacak şekilde dizin. En üste limon dilimlerini koyun. Eğer pırasa yaprakları kalırsa en üste de pırasa yapraklarını koyabilirsiniz. Sıcak su, salça, zeytinyağı ve tuzu bir kap içinde karıştırarak pırasalı dolmaların üzerine dökün. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak ocağın üzerine alıp altını açın. Pırasalı dolmaların suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, suyu kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak pişirin. Yaklaşık 30 dakikaya kadar pırasalı dolmalar pişecektir. Pırasalı dolmalar piştikten sonra ilk sıcağı gittikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

19.01.2024 06:45:57
Zeytinyağlı Pırasa Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pırasa Dolması"
Pırasa dolmasını ilk defa gördüm ve yapmaya karar verdim. Birazdan tarifinize bakarak bu dolma türünü yapmaya çalışacağım. Burada dikkat etmem gereken en önemli şeyin yağ olduğunu düşünüyorum ama dolmaların dağılma ihtimali var mıdır?
Seyfettin . 28.08.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024