Zeytinyağlı Yaprak Dolması

Zeytinyağlı yaprak dolması, marifetli hanımlar tarafından özenle hazırlanması gereken dolmalardan biridir. Pek çoğumuz bunu çerez gibi yemeyi tercih ederiz. Hanımların günlerinde, özel davetlerde ayrıcalıklı yemeklerden biridir. Herkes zaman ayırıp yaprak saramadığı için, dolmalarınız pek hora geçer. Aslında bunu hazırlamak çok zorda değildir.
Sadece yeterince vaktinizin olması gerekir. Çünkü yaprakları tek tek sarıyorsunuz. Asma yaprağı ile hazırlanan tarifimizde mümkün olduğu kadar ince yaprakları tercih etmelisiniz. Kalın yapraklarla, damarlı olanlarla istediğiniz gibi bir dolma hazırlayamazsınız. Zeytinyağlı olarak hazırlayacağınız için, daha büyük ve açık yeşil renkli yaprakları seçin. Bunlar daha taze olur. Kullandığınız zeytinyağını bile sızma olanından tercih edin. Mevsiminde yapıyorsanız yaprakların taze olanını kullanmalısınız. Ancak kışın salamura yaprağı kullanmak zorunda kalacaksınız. Bunlar tuzlu olduğundan, 2-3 saat kadar suyun içinde bekleterek tuzunu azaltmanız gerekecek. Bunlardan bahsettikten sonra zeytinyağlı yaprak dolmasını hazırlamaya başlayalım. Akşama evde bayram var. Hepinize kolay gelsin.

Zeytinyağlı yaprak dolması için gerekli malzemeler

  • Yarım kg taze asma yaprağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 2 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze nane
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Sıcak su ve sızma zeytinyağı

Zeytinyağlı yaprak dolması nasıl yapılır?


İlk olarak bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın.
Bu arada yaprakları güzelce yıkayın. Su kaynamaya başlayınca yaprakları içine atarak, 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yaprakları kevgire koyarak süzülmelerini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Önce kuru soğanları oldukça ince doğrayın. Maydanozu, dereotunu ve taze naneleri ayıklayarak incecik kıyın. Bu malzemelerin hepsini bir araya koyun. Domateslerin kabuklarını ayıklayarak, incecik doğrayın ya da rendeleyin. Domates salçasını, sızma zeytinyağını ve yıkadığınız pirinci malzemelerin içine koyarak iyice karıştırın. Zeytinyağlı yaprak dolmasının iç harcı hazır, artık yaprakları sarmaya başlayabiliriz.

Yaprakları tek tek saracaksınız. İster elinizde, isterseniz tepsinin içinde bunları sarabilirsiniz. Malum yaprak dolması özellikle zeytinyağlı olanlar tabiri caizse kalem gibi sarılmalı, incecik olmalı. Marifetli hanımlar bunu ellerinde sarabilir. Saramayanlar tepsinin içinde de aynı incelikte yaprakları kolayca sarabilir. Burada dikkat etmeniz gereken yaprakların damarlı olan tarafı iç kısma gelecek ve yaprakların saplarını koparacaksınız. Yaprağı tepsinin içine açın. İçine biraz iç harcından koyun. Ancak miktarını abartmayın. Daha sonra yaprağın iki yan ucunu harcın üzerine kapatarak, yaprağı toparlayın ve yuvarlak şekilde sarın. İstediğiniz gibi olmuştur sanırız. Bunları tencerenin içine dizebilirsiniz. Burada sizlere küçük bir püf noktası da verelim. Yaprak dolmasını tencerenin içine dikine yerleştirin. Bazıları yaprakları üst üste dizer. Pişince alttakiler daha fazla, üsttekiler daha az pişer. Bizim söylediğimiz gibi hepsini dikine yerleştirirseniz, yaprak sarmalarının hepsi aynı kıvamda pişecektir. İçleri lapa olmayacak.

Bütün yaprakları sarınca, sosu hazırlayabilirsiniz. Bir tavanın içinde zeytinyağının içinde salçayı kızdırın. İçine sıcak su koyarak, bir taşım kaynatın. Bunu tenceredeki yaprak dolmasının üzerine dökün. Dolmanın suyu yaprakları az geçmelidir. Bunu kısık ateşin üzerinde pişirin. Dilerseniz birkaç tane limon dilimi de üzerine koyabilirsiniz. Zeytinyağlı yaprak dolmasını ister ılık ister soğuk tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 10:04:57
Zeytinyağlı Yaprak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Yaprak Dolması"
Eşim yaprak dolmasını çok seviyor ama şeker hastası bulgurla denesem nasıl olur acaba var mı deneyen?
Tunçkurt . 04.09.2018

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar deninc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024