Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana dolması, Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Karalahana yapraklarının içine çeşitli malzemelerin konulup sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, yöresel farklılıklar gösterir. Hem kıymalı hem de zeytinyağlı versiyonlarıyla sofralarda yer alır. Bu makalede, geleneksel karalahana dolması tarifi ve hazırlanışı paylaşılmaktadır.
Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
09 Eylül 2024

Karalahana Dolması


Karalahana dolması, karalahana yaprağının içerisine bulgur ve pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen iç malzemeler konularak sarılan bir dolma çeşididir. Karadeniz yöresine ait olan karalahana dolması, zaman içinde her yöreye özgü değerler katılarak hazırlanıp beğeniye sunulmuştur. Karalahana dolması, her yörede farklı şekillerde hazırlanabilir; kıymalı ya da zeytinyağlı olarak. Ülkemizin Doğu ve Karadeniz bölgelerinde karalahana sarması genellikle kıymalı tercih edilirken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde zeytinyağlı ve etsiz olarak hazırlanır. Bu makalede, Karadeniz yöresine ait geleneksel karalahana dolmasının tarifini paylaşacağız.

Karalahana Dolması Malzemeleri


  • 250 gram kıyma
  • 3 bağ karalahana
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı iri bulgur
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu İçin


  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı sıcak su

Karalahana Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle karalahananın saplarını koparın ve iyice çamurlarından arındırıp yıkayın. Dilerseniz sirkeli suda da bekletebilirsiniz. Daha sonra karalahanaları kaynar suya batırın ve yaklaşık 5-6 dakika kadar yapraklar yumuşayana kadar haşlayın ve soğuk suya batırın. Diğer bir taraftan pirinç ile bulguru ayrı bir kapta harmanlayarak musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Üzerine kıymayı ekleyin. Daha sonra domateslerin kabuklarını soyun ve içine rendeleyin. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsağı ezip içine atın. Maydanozları ince doğrayıp içine ekleyin. Daha sonra domates salçasını ve biber salçasını ekleyin. Tuzu, karabiberi, nar ekşisini, zeytinyağını, pul biberi ve kimyonu da ekleyerek elinizle harmanlayıp yoğurun. Böylelikle iç harç hazır hale gelir.

Haşlanmış olan karalahananın yapraklarını ters tarafı yukarı gelecek şekilde tezgahın üzerine koyun. Yaprakların kalın olan damarlarını bıçak ile koparın ki dolmaları sararken açılmasın. Baş kısmına iç harçtan bir tatlı kaşığı alıp uzunlamasına yayın. Yaprağın kenarını içe doğru katlayarak sarın. Karalahana dolmalarını geniş yayvan bir teflon tencereye dizin. Daha sonra bir sos tavasında tereyağı ile salçayı karıştırarak eritin. Üzerine sıcak suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin. İstediğiniz ölçüde tuzunu da atıp karıştırmaya devam edin. Sosu dolmaların üzerine dökerek tencereyi ocağın üzerine alıp yaklaşık olarak bir saat kadar kısık ateşte yavaş yavaş pişirin.

Şimdiden afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Canan Karatay 07 Nisan 2024 Pazar

Sitenizde bulunan tarifi hazırladım ve mükemmel bir lezzet ortaya çıktı. Öncelikle emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum. Ben karalahana dolmasını içini çok güzel şekilde hazırladım. Ancak karalahanayı sardıktan sonra pişme sonrasında karalahana ciddi anlamda dağıldı. Acaba pişirmeyi çok uzun tuttuğumdan dolayı mı? Lahana dolması dağıldı. Bilgilendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Canan Hanım,

Öncelikle güzel yorumlarınız ve geri bildiriminiz için çok teşekkür ederiz. Karalahana dolmasının dağılmasının sebebi muhtemelen pişirme süresinin uzun olmasından kaynaklanmaktadır. Karalahananın daha diri kalması için pişirme süresini biraz daha kısaltmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, lahana yapraklarını sarmadan önce kaynar suda kısaca haşlamak da dağılmalarını önleyecektir. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize!

Sevgilerle,

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
Dolma Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Lahana Dolması Kaç Kalori?
Lahana Dolması Kaç Kalori?
Güncel
Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Havuç Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?
Biber Dolması İçi Nasıl Hazırlanır?