Zeytinyağlı Pırasa Dolması

Zeytinyağlı Pırasa Dolması

Zeytinyağlı Pırasa Dolması, Dolmayı etsiz tercih ettiğim için zeytinyağlı olarak pırasayı sarmayı istedim. Pırasa dolmasına zeytin yağının daha çok yakıştığını düşünüyorum. Ancak siz dilerseniz etli yaparken zeytin yağı yerine tere yağını kullanabilirsiniz.

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Malzemeler:
  • 3 adet pırasa
İç harcı için:
  • 1.5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı sıcak kaynamış su
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı iyotlu tuz
  • 1 çay kaşığı ucu kadar karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
Üzeri İçin:
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı kaynamış sıcak su
  • Limon dilimleri
  • 1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağlı Pırasa Dolması Hazırlanışı:

Zeytinyağlı Pırasa Dolması için, Öncelikle pırasaları sirkeli suda iyice bekleterek temizleyip yıkayın. Daha sonra 4 parmak kalınlığında kesin. Pırasaların beyaz kısımlarını yarısından ortasına kadar kesin ancak dağılmaması için tamamen kesmeyin. Geniş bir tencereye su koyup ocağın üzerinde pırasaları fazla eritmeden yarım haşlayalım. Sarmalık olacak kadar haşlayıp sonra çıkarın ve süzün. Haşladığınız esnada pırasaların bazılarının iç zarları ayrılmış bazılarının ayrılmamış olur. bunları ayırın. Sardığınızda ve piştiğinde hoş olmuyor.

Geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak ocağın altını yakın ve içine zeytin yağını dökün. Daha sonra kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük yemeklik doğrayıp ateşte hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Hafif pembeleştikten sonra salçaları ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçleri bir yerde ayıklayıp musluğa tutun ve yıkayıp süzün. Daha sonra tencerenin içine ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra baharatlarını ekleyip karıştırın.

Suyunu ekleyerek ocağın altını kısın. İç harç demlenerek pişmesi için tencerenin kapağını kapatın. İç harcı biraz ılıklaşınca haşlanan pırasalar ile iç harçtan bir çay kaşığı alarak sarın. Sarılamayan pırasaları tencerenin en altına dizin. Üzerine sardığınız pırasalı dolmaları dizin. Dolmaları da sık sık içleri açılmayacak şekilde dizin. En üste limon dilimlerini koyun. Eğer pırasa yaprakları kalırsa en üste de pırasa yapraklarını koyabilirsiniz. Sıcak su, salça, zeytin yağı ve tuzu bir kap içinde karıştırarak pırasalı dolmaların üzerine dökün. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak ocağın üzerine alıp altını açın. Pırasalı dolmaların suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, suyu kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak pişirin. Yaklaşık 30 dakikaya kadar pırasalı dolmalar pişecektir. Pırasalı dolmalar piştikten sonra ilk sıcağı gittikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Son Güncelleme : 17.10.2018 14:20:27
Zeytinyağlı Pırasa Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Zeytinyağlı Pırasa Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Pırasa Dolması"
Pırasa dolmasını ilk defa gördüm ve yapmaya karar verdim. Birazdan tarifinize bakarak bu dolma türünü yapmaya çalışacağım. Burada dikkat etmem gereken en önemli şeyin yağ olduğunu düşünüyorum ama dolmaların dağılma ihtimali var mıdır?
Seyfettin . 28.08.2018
CEVAP YAZ
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik göst...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıc...
Dolma Kaç Kalori
Dolma Kaç Kalori
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitidir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşitidir. Her sebzeden dolma yapılanilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli olan bu...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, Bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması yada zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bi...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb.dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabiki bitm...
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin ge...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın bir çok t...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019