Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması

Lahana, geniş ve kalınca kat kat yapraklı, sonbahar ve kış sebzesi olarak yetiştirilen turpgillerden bir bitkidir. Birçok çeşidi bulunmaktadır: beyaz, kırmızı ve kara lahana. Türkiye'de en çok beyaz lahana tüketilir. Beyaz lahananın birçok faydası vardır. Özellikle zayıflama konusunda oldukça faydalıdır. Beyaz lahanadan birçok sıcak ve soğuk yemek yapılır. Özellikle turşusu ve lahana dolması en meşhur yemeklerindendir. Her evde olduğu gibi bizim evde de lahana dolması çok tüketilir. Bugün güzel bir yemek yapalım: kıymalı lahana dolması.

Lahana Dolması Malzemeleri

  • Bir orta boy beyaz lahana
  • 500 gram kıyma
  • 2-3 adet orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı salça (domates ve biber salçası)
  • 1 su bardağı kadar sıvı yağ
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı kuru nane
  • Bir tatlı kaşığı yedi türlü baharat
  • Bir tatlı kaşığı sumak (ya da nar ekşisi)

Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahana yapraklarını tek tek çıkaralım ve iyice yıkayalım. Derin bir tencere alın, yarısına kadar su doldurun ve kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra lahana yapraklarını içine atalım ve yumuşayana kadar kaynatalım. Yumuşayan yaprakları ocaktan alın ve süzün. Daha sonra soğumaya bırakın.

Bir yandan da iç harcını hazırlayalım. Bir tencereye yağ ve kıymayı koyun, biraz kavurun ve ince ince doğradığınız soğanları ekleyip biraz daha kavurun. Daha sonra salçayı da ekleyin ve biraz daha kavurduktan sonra ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri ekleyin. Son olarak tuz, karabiber, yedi türlü baharat, kuru nane ve sumak ekleyip hepsini güzelce karıştırın ve iç harcını hazırlayın.

Şimdi sarmayı sarmaya başlayabiliriz. İlk önce lahananın kalın damarlarını alalım. Bu kalın damarları tencerenin altına dizip sarmayı üzerine dizebilirsiniz. Yaprakları küçük parçalar halinde kesin ama çok küçük olmasın. Sonra yaprağın uç kısmına hazırladığınız harçtan koyun ve sarın. Tüm yaprakları aynı şekilde sarın. Sarma işlemi bittikten sonra bir kaba bir kaşık salça, biraz yağ ve tuz koyun, biraz su ile sulandırıp sarmaların üzerine dökün. (Birkaç diş sarımsak da koyabilirsiniz, daha lezzetli olur.)

Daha sonra tenceredeki sarmaların üzerine bir tabak oturtulur ve sarmaların üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edin. Ocağa alın ve kısık ateşte bir saat kadar pişirin. Piştikten sonra yarım saat dinlendirin. İsteğe bağlı olarak eritilmiş tereyağı ya da yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Lahana dolması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İç harcını hazırlarken damak zevkinize göre değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, içerisine ince doğranmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Ayrıca, dolmaların üzerine limon dilimleri koyarak daha taze bir tat elde edebilirsiniz. Eğer daha sağlıklı bir seçenek arıyorsanız, kıyma yerine ince bulgur kullanarak da lahana dolması hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri