Kuru Kabak DolmasıKuru kabak dolması, özellikle kış aylarında hazırlayabileceğiniz lezzetli ve besleyici bir yemektir. Yaz aylarında da zeytinyağlı olarak hazırlamak istediğinizde, önceden kurutmuş olduğunuz kabakları kullanarak bu dolmayı yapmanız mümkündür. Hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanabildiğinden dolayı, özellikle büyük sofralar kurmak istediğinizde bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Kuru Kabak Dolması Malzemeleri
Kuru Kabak Dolması Nasıl Yapılır?Yemeğimizi yapmaya başlamak için öncelikle büyük bir tencerede su kaynatıyoruz ve kuru kabaklarımızı kaynamış suyun içine atarak biraz yumuşatıyoruz. Birkaç dakika kaynayan kabakları süzüyoruz ve tekrar kaynar suda haşlıyoruz. Bu işlemi 3 kez tekrarladıktan sonra kabakları süzülmesi için kenara bırakıyoruz. Kabaklar bir kenarda süzülürken kuru kabak dolması için iç harcımızı hazırlamaya başlıyoruz. İç harç için ilk olarak bir tencereye yağı alıyoruz ve küçük küpler halinde doğradığımız soğanları yağın içinde kavurmaya başlıyoruz. Soğanların rengi değişince salçayı ekleyip biraz daha kavuruyoruz ve önceden yıkamış olduğumuz pirinçleri, tuzu ve şekeri de ekleyerek bir süre daha kavuruyoruz. Harcımız iyice kavrulduktan sonra yarım su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte harç suyu çekene kadar pişiriyoruz. Harç piştikten ve suyunu çektikten sonra baharatlarımızı, incecik doğradığımız dereotu ve maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Harcımız ve kuru kabaklarımız hazır hale gelince, kabakların içine bir parmak boşluk kalacak şekilde ve çok sıkıştırmadan iç harcımızı dolduruyoruz. Kabakları tencereye yatık bir şekilde diziyoruz, bu işlemi yaparken bir kabağın ağzı diğerinin altına gelecek şekilde sıralamak iç harcın kabaklardan taşmaması açısından faydalı olacaktır. Tüm kabakları tencereye dizdikten sonra biraz tuz serpiştirip dolmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ekliyoruz. Kabaklar pişmeye başlamadan 15 dakika önce sumak ekşisini de tencereye ekleyip kabakların içi de piştikten sonra ocaktan alıyoruz. Soğuyan kabakları tabağımıza alıp yemeğin suyuyla ya da yanında yoğurtla süsleyerek servis ediyoruz. Ekstra İpuçları Daha lezzetli bir dolma için, kabakların iç harcını hazırlarken biraz da kıyma ekleyebilirsiniz. İç harcı hazırlarken içerisine ince doğranmış ceviz de ekleyebilirsiniz, bu yemeğe farklı bir lezzet katacaktır. Kuru kabak yerine kuru patlıcan veya kuru biber de kullanarak aynı tarifi uygulayabilirsiniz. Sumak ekşisi yerine nar ekşisi de kullanabilirsiniz, bu yemeğe tatlımsı bir ekşilik katacaktır. Besin Değerleri ve Sağlık FaydalarıKabak, düşük kalorili ve yüksek lif içeriğiyle sindirimi kolaylaştıran bir sebzedir. Ayrıca A ve C vitamini, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. İç harcında kullanılan pirinç, enerji sağlar ve uzun süre tok tutar. Soğan ve sarımsak ise bağışıklık sistemini destekler ve vücudu hastalıklardan korur. Kuru kabak dolması, hem besleyici hem de lezzetli bir yemek olarak sofralarınızda yer alabilir. Özellikle dengeli beslenmeye özen gösterenler için ideal bir seçenektir. |
Kuru kabak dolması yaparken kabakları 3 kez kaynar suda haşlamak gerçekten gerekli mi? Bu işlemi yapmazsak yemeğin tadında veya yapısında bir fark olur mu?
Cevap yazMerhaba Taner,
Kuru kabak dolmasını yaparken kabakları birkaç kez kaynar suda haşlamak, kabakların yumuşamasını ve dolma için uygun kıvama gelmesini sağlar. Bu işlem yapılmazsa kabaklar sert kalabilir ve dolmanın lezzeti olumsuz etkilenebilir. Ayrıca, haşlama işlemi kabakların acılığını da alır ve dolmanın daha lezzetli olmasına katkıda bulunur. Bu nedenle, bu adımı atlamamanızı öneririm.
Afiyet olsun!