Pazı Dolması

Pazı Dolması

Pazı dolması bazı insanlar tarafından tevek sarması olarak bilinmektedir. Aslında iki isim de bu yemek için uygundur. Bazı yörelerde tevek sarması, bazı yörelerde yaprak sarması, bazı yörelerde ise pazı dolması olarak geçen bu yeme şüphesiz ülkemizin %95' inin sevdiği bir yemektir. Pazı dolması son derece büyük el becerisi gerektirmektedir. Bu nedenle el becerisi olmayan insanlar bu yemeği yaparken oldukça zorlanır ve hatta yapamayabilir. Bu durumda aslında yeni yeni küçük aletler ile pazı dolmasını elle değil makine ile sarabilirsiniz. Böylece el becerisi iyi olmayan insanlarda çok rahat bir şekilde pazı dolması yaparak ailesine ve misafirlerine kendi yaptığı mükemmel lezzetler sunabilir. Bunun için bazı malzemeler gerekmektedir. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra sizlerde pazı dolmasının yapılışına geçebilirsiniz. Çok eski zamanlardan beri yapılan pazı dolması, günümüze gelene kadar birçok değişime uğramıştır. Bu nedenle eski zamanlara göre oldukça lezzetli bir hale gelmiş ve insanlar tarafından gün geçtikçe sevilmiştir. Günümüzde bu dolmayı sevmeyen insan son derece azdır. Şahsen ben bugüne kadar pazı dolmasını sevmeyen görmedim. Pazı dolması yapılışında malzemelerin ayarlamasını iyi yaparsanız çok daha büyük lezzetler alabilirsiniz. Bu nedenle birazdan söyleyeceğim malzemeleri iyi ayarlayarak mükemmel lezzetleri ve kıvamı yakalayabilirsiniz. Şimdi pazı dolmasının hangi malzemelerden yapıldığına bakalım.

Malzemeler:
  • Bir demet büyük pazı,
  • İki su bardağı pirinç,
  • 200 gram kadar kıyma (az yağlı ya da yağsız)
  • Bir adet orta boy kuru soğan,
  • Bir tutam maydanoz,
  • Bir tutam taze nane, (isteğe bağlı)
  • Bir yemek kaşığı domates salçası ve bir yemek kaşığı biber salçası,
  • İki çay bardağı zeytinyağı,
  • Bir miktar tuz ve kırmızı pul biber
Yapılışı: Öncelikle pazıları çok temiz bir şekilde yıkayalım ve damar kısımlarını ayıklayalım. Bu işleme özen gösterin. Çünkü pazılarında damar kısımları daha sonradan sorun haline gelebilir. Tam olarak temizledikten sonra ise bu pazıları kaynayan su içerisine bırakın ve 30 saniye kadar bekleyin. Bu süre içerisinde iyice kaynayan bu pazıları sudan çıkarın. Bu sırada kaynayan sudan kendinizi korumaya dikkat edin.

İkinci işlemimizde ise pirinçleri temiz bir şekilde iki kez yıkayın ve süzün. Maydanozu, naneyi ve soğanları ayrı ayrı ince şekilde doğrayın. Daha sonra geniş bir kap içerisinde soğanları, naneyi, maydanozu, pirinci, salçaları, kıymayı, zeytin yağını, tuzu ve biberi ekleyin. Daha sonra tüm bu malzemeleri bol bol karıştırın. Tam olarak karıştırdıktan sonra artık pazı dolması için iç harcımızı da hazırlamış olduk. Bu aşamada malzemelerin iyice karışmış olmasına ve için tuz oranına dikkat edin.

Üçüncü işlemimizde pazıları avuç büyüklüğünde koparın ve içerisine bir miktar iç harç koyarak kalemden daha kalın olacak şekilde güzelce sarın. Sarma işlemini çok iyi yapmanız gerekir. Çünkü bu dolmaların pişerken dağılmaması gerekir. Aksi durumda pazı dolması beklediğiniz gibi son bulmaz. Tüm pazıları aynı şekilde dolduralım ve tencereye yan yana ve üst üste dizelim. En son bu sarmalar açılmaması için tencere büyüklüğünde ağır bir tabak koyun ve ocağı açın. Sarmaların üzerini geçecek kadar suyu koyduktan sonra ocağın altını açın ve 40 dakika kadar pazı dolması pişmesi için bekleyin. Artık dolmanız hazır. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 03.12.2018 15:57:58
Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Pazı Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Pazı Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik göst...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıc...
Dolma Kaç Kalori
Dolma Kaç Kalori
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitidir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşitidir. Her sebzeden dolma yapılanilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli olan bu...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, Bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması yada zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bi...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb.dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabiki bitm...
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin ge...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın bir çok t...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019