Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, insanlar tarafından son derece sevilen yiyeceklerden biridir. Oldukça yaygın olarak tüketilen yemeklerden biri olan bu yemek oldukça sevilir. Fakat gerek içerisindeki malzemeler gerekse zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının yapılışının zahmetli olması nedeni ile bu yemeğe biraz daha az rastlayabilirsiniz. Ülkemizin her yerinde yapılan bu yemeği sizlerde çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki bu yemeği yapabilmeniz için öncelikle mevsiminde özellikle güneş ışığında kurutulmuş olan patlıcanlara ihtiyacınız vardır. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının yanına kuru biber dolması ve kabak dolması gibi farklı dolma türlerini yapabilirsiniz. Günümüzde yapılan bu yemekler genellikle hep birlikte yenir. Bu durumun yanı sıra bu yemeğin yanına yoğurt olmazsa olmazlardandır. Çünkü bu yemeğe yoğurt çok büyük lezzet katmaktadır. Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması, çok eski tarihlerden beri yapılan bir yemek olduğu için günümüzde ülkemizin tüm bölgelerinde genellikle aynı şekilde yapılmaktadır. Aslında patlıcan dolması birçok yağdan yapılabilir. Fakat farklı yağlar bu dolmanın lezzetinde çok büyük etkilere neden olacak ve bu durumun yanı sıra yağ kokuları gelecektir. Bu nedenle hem sağlık açısından hem de lezzet açısından mutlaka bu lezzeti zeytinyağlı yapmanız önerilir. Şimdi gerekli olan malzemeleri tam olarak ayarladıktan ona yapılış aşamalarına geçebilirsiniz.

Malzemeler:
  • Bir adet kuru soğan,
  • 4-5 diş sarımsak,
  • 11 adet kuru patlıcan,
  • Bir su bardağı pirinç,
  • Bir yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı,
  • Bir çay bardağı kadar zeytin yağı,
  • Bir çay kaşığı tuz,
  • Bir tatlı kaşığı toz şeker,
  • Bir buçuk çay kaşığı karabiber ve pul biber,
  • Maydanoz
  • Yarım limon ve nar ekşisi
Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması Yapılışı

Kuru patlıcanlar oldukça acıdır. Bu nedenle öncelikle kayar suda bu patlıcanların hem yumuşaması için hem de acısını atması için 3 ya da 4 dakika kadar kaynatalım ve süzelim. Bu işlemi en az 5 defa aynı şekilde yaparak hem biraz pişmesini hem de bu dolmayı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kuru patlıcanlar çok yumuşadığı zaman artık bu işlemi sonlandırabilirsiniz.

Bu işlem sırasında sizlerde boş durmadan soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ve bir tava içerisine zeytin yağı ekleyerek bu soğan ve sarımsakları iyice kavurun. Kavurma sırasında kesinlikle malzemelerin yanmasını önlemelisiniz. Aksi durumda çok büyük lezzet kayıpları olacaktır. Soğanların rengi pembeleştikten sonra içerisine dikkatli bir şekilde salçamızı ekleyelim ve bol bol karıştırarak salçanın dağılmasını sağlayınız. Daha sonra ise pirinçleri iyice yıkayın ve tekrar süzün. Yıkadığınız pirinçleri de soğanlara ekleyin ve iyice kavurun.

Bir süre sonra pirinçlerde pişecektir. Bu durumda gerekli olan tuzu, baharatı ekleyerek suyunu çekene kadar pişirelim. Bu işlemi daha çok kısık ateş ile yapmanız sizler için çok daha iyi olacaktır. Pirinçler suyu çektikten sonra maydanozu da ince ince kıyarak ekleyin ve ocaktan alın. Artık harcımız da hazır.

Bu aşamada ise patlıcanların içerisine bir parmak boşluk kalacak şekilde iç harcı doldurun. İç harç ne çok sıkı ne de çok seyrek olamayacak şekilde olmalıdır. Daha sonra tüm patlıcanları aynı işlemi yaparak derin bir tencere içerisine dizin. Fakat bu dizme işleminde patlıcanları yan olarak ve birbirinin ağzını kapatacak şekilde daire olarak dizmelisiniz. Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine biraz tuz serpin ve üzerine porselen bir tabak kapatarak pişmeye bırakın. Fakat pişirmeye başlamadan önce patlıcanların yarısına gelecek kadar su ilave etmelisiniz. 10 dakika piştikten sonra üzerine limon serpin ve pişirmeye devam edin. Böylece zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hazırdır. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 06.12.2018 10:08:59
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması"
Kuru patlıcan dolması en sevdiğim yemeklerin başında gelir. Kuru patlıcanı evde yapamıyorum. Dışardan hazır alıyorum fakat dışarıda satılan kuru patlıcanların hijyeninden tam emin değilim. Acaba evde kurutmaya kalksam nasıl olur? İstanbul güneşinde yeterince kuru olur mu?
Nâzıme . 30.10.2018 17:48:46
CEVAP YAZ
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik göst...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıc...
Dolma Kaç Kalori
Dolma Kaç Kalori
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitidir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşitidir. Her sebzeden dolma yapılanilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli olan bu...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, Bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması yada zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bi...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb.dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabiki bitm...
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin ge...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın bir çok t...
Dolma Kalori
Dolma Kalori
Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019