Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Bağırsak Dolması

Bağırsak Dolması

Bağırsak dolması, ülkemizde çok sevilen ve birçok yörede sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir. Bağırsak dolması aslında hiçbir yerde bağırsak dolması olarak geçmez. Asıl adı bumbar olan bu yemeğin bazı yörelerde de adı mumbardır. Son derece emek isteyen bu yemeği seven insanlar kadar sevmeyen insanlarda bulunur. Çünkü bu dolma adından da anlaşıldığı gibi koyun ya da sığırın bağırsaklarından yapılan bir yemektir. Yani bu bağırsakları kullanarak yapılacak olan bağırsak dolmasını yapan kişinin bağırsakları çok iyi temizlemesi gerekir. Bu nedenle bağırsak dolmasını güvenle yiyebilmeniz için bu yemeği güvendiğiniz kişilerin yapması gerekir. Öyle ki bu yemeği çok iyi temizlemeyen kişileri yaptığı bağırsak dolmasında kötü kokular hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlar çok sık karşılaşılan problemlerdir. Bazı insanlar bağırsak dolması yapmadan önce bağırsakların tersini çevirerek bu bağırsakları kireç ile yakarak temizlerler. Yıkarken kireç içerisine basılan bağırsaklar iyice yumuşar ve kişi kireçten çıkararak bıçak ile sıyırır. En son temiz su ile yıkayarak tamamen temizlemiş olur. Sizlerde yaparken bu şekilde temizlerseniz hem hijyen açısından hem de lezzet açısından herhangi bir problem yaşamazsınız. Eğer isterseniz bildiğiniz temizle yöntemleri ile temizleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki bağırsak dolmasının içerisinde çok büyük protein vardır. Bu nedenle kişilerde çok büyük enerji kaynağı olur. Şimdi yapılışı zahmetli olan ve bir o kadar da lezzetli olan bumbar dolmasının malzemelerinden bahsederek yapılışına geçelim.

Bağırsak Dolması Malzemeleri

  • Üç takım koyun bağırsağı,
  • 400 gram kıyma,
  • Üç su bardağı pirinç,
  • 4 adet kuru soğan,
  • Bir demet maydanoz,
  • Bir çay kaşığı karabiber,
  • Bir tatlı kaşığı kımızı biber,
  • Bir tatlı kaşığı tuz,
  • İki adet domates,
  • Makara ipliği
  • Sirke,
  • Kalın tuz,
  • Limon suyu

Bağırsak Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle bağırsakları kaba olarak iyice temizleyelim. Temizleme işlemlerini çok titiz yapmanız sizler için ve sağlığınız için çok önemlidir. Daha sonra bağırsakları musluğa takın ve suyu açın. Böylece içerisindeki pislikler de temizlenecektir. Daha sonra bağırsakların ters yüzeyini çevirin ve bıçak ile bağırsaklara zarar vermeden içerisini de bol bol temizleyin ve 1 saat ya da 2 saat su içerisinde bekletin. Daha sonra su içerisine limonu, sirkeyi ve tuzu ekleyin ve bu su içerisinde bağırsakları içli dışlı temiz temiz ve bol bol yıkayın. En son iç yüzey dışta olacak şekilde yıkayın ve öylece bırakın.

İsterseniz sizler bir süre daha sirkeli su içerisinde bağırsakları bekleterek daha dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra ise iç harcı hazırlayalım. Bunun için öncelikle soğanları yemeklik bir şekilde oldukça küçük olacak şekilde ister doğrayalım ister rendeleyelim. Daha sonra ise domateslerimizi ayrı bir kaba rendeleyelim. Bu işlem sonrasında da maydanozları ince ince kıydıktan sonra karabiber, tuz ve pirinçler ile karıştırarak dolmanın içini hazırlayalım. İyice karıştırdıktan sonra artık dolma içi hazırdır.

Şimdi sıra bağırsak dolması yemeğinde bağırsakları doldurmaya. Şimdi bağırsağın içerisine parmak yardımı ile iç harcı dolduralım. Uzunca bir yeme olacaktır. İstediğiniz uzunluklarda makara ipi ile bağlayarak bir bağırsağı 4-5 porsiyon haline getirebilirsiniz. Tüm bağırsakların içerisini doldurarak ağzını iple kapattıktan sonra tencere içerisine dolmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve pişmesi için ocağa verin. Bu bağırsaklar genellikle 1 saat boyunca pişer. 1 saat kadar pişirin ve bir saat sonra kısık ateşte bir süre daha pişirin. Böylece bağırsak dolması hazır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 12:50:11
Bağırsak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Bağırsak Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Bağırsak Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik gösteren...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıcan...
Dolma Kaç Kalori?
Dolma Kaç Kalori?
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay hem de lezzetli olan bu ...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak b...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabi ki bi...
Kabak Dolması Kaç Kalori?
Kabak Dolması Kaç Kalori?
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin geli...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori?
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori?
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun  yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın  bir çok t...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024