Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan balkabağı, çeşitli tariflerle sofralarımızı süslemektedir. Lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmez. İçeriğinde nişasta, magnezyum, beta karoten, A, B, C vitaminleri, çeşitli aminoasitler, yağ, demir, çinko gibi vücudumuz için oldukça yararlı maddeler bulunmaktadır. Bol miktarda lif içermesinden dolayı özellikle diyet yapanlar için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Uzun süre tokluk hissi verir ve yüksek miktarda antioksidan içerir. Vücutta oluşan iltihapların iyileşmesini sağlar. Ayrıca, cilt sağlığı için de çok faydalıdır. İşte balkabağı dolması tarifi: Balkabağı Dolması Malzemeleri
Balkabağı Dolması Sosu İçin
Balkabağı Dolması Nasıl Yapılır?Balkabağı çok sert bir yapıya sahip olduğu için dilimlerken çok dikkat etmek gerekir. Balkabakları ince ince doğranır. Dana kıyma bir kaba koyulur, içine bulgur, reyhan ve tuz eklenerek iyice yoğurulur. Yoğurulan bu harç, misketten biraz daha büyük olacak şekilde koparılarak şekil verilir. İnce bir şekilde dilimlenmiş olan kabaklar iki sıra halinde tencereye dizilir. Daha sonra üzerine şekil verdiğimiz köfteler yerleştirilir. Tencere dolana kadar iki sıra balkabağı, üzerine de köfte dizilir. Ayrı bir kapta sos için ayırmış olduğumuz malzemeler üzerine bir çay bardağı su eklenerek iyice karıştırılır. Tencere ağzına kadar dolduktan sonra sos üzerine ilave edilir ve pişmeye bırakılır. Balkabağı dolması piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Afiyet olsun. |
Balkabağı dilimlerken neden bu kadar dikkat etmek gerekiyor? Bir de, balkabağı dolmasının lezzeti nasıl oluyor, daha önce deneyen var mı?
Cevap yazZeyyal, balkabağını dilimlerken dikkat etmen gerektiği konusunda tamamen haklısın. Balkabağı oldukça sert bir yapıya sahip olduğu için keserken kayma ve elini yaralama riski oldukça yüksek. Keskin ve büyük bir bıçak kullanmak, balkabağının üst kısmını düzleştirerek sabit durmasını sağlamak önemli. Ayrıca, dilimleme işlemi sırasında kontrollü ve yavaş hareket etmek de kazaları önlemede yardımcı olur.
Balkabağı dolması konusuna gelirsek, denemiş biri olarak söyleyebilirim ki oldukça lezzetli bir yemektir. Balkabağının tatlı ve yumuşak dokusu, iç harcıyla buluştuğunda muhteşem bir uyum sağlar. Genellikle iç harcı kıyma, pirinç, baharatlar ve bazen de kuru meyvelerle hazırlanır. Bu kombinasyon, tatlı ve tuzlu lezzetlerin harmanlandığı, oldukça zengin ve doyurucu bir yemek ortaya çıkarır. İlk fırsatta denemeni tavsiye ederim!