Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz lahana dolması, beyaz lahana ile yapılan dolma özellikle kıyma ile yapılınca çok lezzetli olur ve çok severek tüketilir. İnsanlar damak tadına göre lahana dolmasını sade bulgur ile pirinç ile ya da her ikisini karıştırarak ya da içerisine kıyma koyarak yaparlar. Kimi ise sarmayı sade bulgur ve pirinç ile yapar tencerenin dibine et ya da kemik parçaları koyar. Et tadı gelsin diye her şekilde de çok lezzetli olur. Herkes tarafından çok da sevilerek tüketilir. Lahana dolması için en önemli püf nokta tabi ki lahananın iyi seçilmiş olmasıdır. Lahana çok damarları olan bir lahana ise hem lezzeti hoş olmayacak hem iyi pişmeyecek hem de hoş olmayan bir görüntü de olacaktır. Lahanayı seçerken üst kısımdan bastırılmalı ve yumuşak ise parmağınız içe doğru gidebiliyorsa almalısınız. Bu şekilde alınan bir lahananın dolması da oldukça lezzetli olacaktır. Lahana seçimi yapılınca şimdi dolma yapımına bakalım.

Beyaz lahana dolması yapımı için gerekli malzemeler
  • Bir adet lahana
  • İki su bardağı pirinç
  • Bir su bardağı bulgur
  • Yüz elli gram kıyma
  • Bir adet büyük kuru soğan
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • İki yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • Bir çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı kuru nane
  • Tuz
Beyaz lahana dolması yapılışı, lahana dolması için ilk olarak alınan lahana yaprakları çok zedelenmeden birbirinden ayrılır büyük tencereye su konulur ve ocağa alınarak ocak açılır su kaynatılır. Yaprakları ayrılan lahanalar suyun içerisine alınır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tüm lahana bu şekilde pişirilince saracağımız boyuta göre kesilerek bir kenara alınır. İç malzemesi hazırlanmaya başlanır. İç malzeme için ilk olarak büyük bir kuru soğan soyulur ve küçük bir şekilde doğranır. İç harcın yapılacağı tencereye soğanlar konulur ve üzerine tarifte belirtilen bir su bardağı sıvı yağın yarısı konulur. Tencere ocağa alınır ve ocağın altı açılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ardından bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Salça da iyice kavrulur ve kıyma eklenir kıyma da iyice kavrulunca ardından pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Pul biberi karabiberi ve nanesi de eklenir tuzunu da damak tadınıza göre ayarlayarak ekleyin ve iyice karıştırın ardından iki su bardağı kaynar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin suyunu çekince ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın.

İç harcın soğuması gerekiyor ki sararken eliniz yanmasın. İç harç soğuyunca lahanalar alınır ve içlerine azar azar konularak sarılır. Lahanayı sararken kenarları kıvrılır yoksa içerisindeki malzemeler pişerken dışına çıkabilir. Lahanalar sıkı sıkı sarılır ve pişirilecek olan tencereye dizilir. Tüm lahanalar sarılınca bir kaseye yarım su bardağı sıvı yağ bir yemek kaşığı domates salçası biraz su konularak çırpılır ve tencerenin üzerine ilave edilir. Ardından sarmaların üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocağa alınır kaynayana kadar ocağın büyük kısmında pişirilir kaynayınca ocağın en küçük kısmında kısık ateş de suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince kontrol edilir pişmemiş ise kaynar su ilavesi yapılır pişmişse ocağın altı kapatılır ve bir saat dinlendirilir. Ardından yoğurt ile servis edilebilir. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 04.12.2018 20:00:30
Beyaz Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Beyaz Lahana Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Beyaz Lahana Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik göst...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıc...
Dolma Kaç Kalori
Dolma Kaç Kalori
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitidir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşitidir. Her sebzeden dolma yapılanilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli olan bu...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, Bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması yada zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bi...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb.dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabiki bitm...
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin ge...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın bir çok t...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019