Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması

Kuru biber dolması, kendine has lezzeti olan ve özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan dolma türlerindendir. Farklı yöresel yöntemlerle hazırlanabilse de, dolmanın lezzeti her zaman eşsizdir. Bu tarifte genellikle kıyma kullanılır ve en önemli konu, dolmada kullanılan kuru biberlerin yeni sezon mahsulü olmasıdır. Bu etken, pişme süresini önemli oranda etkiler. Kuru biber dolması yaparken biberleri fazla harçla doldurmayın ve pişerken fazla su eklemeyin. Bu tarif kuru biberlerle hazırlandığından, fazla sulu pişmemeli ve suyunu çekmelidir. Ayrıca dolma içini bir gün önceden hazırlamak veya biberleri doldurunca bir gece buzdolabında bekletmek, daha lezzetli bir dolma elde etmenizi sağlar. Bu tarifle kışın bile biber dolması yiyebilirsiniz. Yapımına ve malzemelerine dikkat ettiğiniz takdirde, lezzetli kuru biber dolmasını sevdiklerinize sunabilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

Kuru Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 dizi kuru dolmalık biber (Dizide yaklaşık 24 adet biber bulunur)
  • 300 gram orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi (Arzu ederseniz kullanmayabilirsiniz)
  • Yarım demet taze nane ve maydanoz
  • Yeteri kadar tuz, karabiber ve kırmızı pul biber
  • Arzu edilirse yarım çay bardağı taze sumak

Kuru Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru biberleri yıkayın ve bir süre suyun içinde bekletin. Daha sonra kuru biberleri 5 dakika kadar aynı suyun içinde haşlayın. Bu süreye dikkat etmelisiniz, aksi takdirde biberler dolma yaparken dağılabilir. Kevgire alarak kuru biberleri soğuk suya tutup iyice süzülmesini sağlayın.

Dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. İlk olarak kuru soğanları oldukça ince doğrayın. Maydanoz ve taze naneyi ince kıyın. Sarımsakları da kıyarak harcın içine ekleyin. Harcın içine yıkanmış pirinci ve baharatları ilave edin. Domatesleri rendeleyin, kıymayı ve biber salçasının bir kaşığını harca karıştırın. Kalan 2 yemek kaşığı biber salçasını ve zeytinyağının yarısını da ekleyip harcı iyice karıştırarak hazır hale getirin.

Şimdi haşlanmış kuru biberleri harçla doldurmaya başlayabilirsiniz. Ancak biberlerin yarısına kadar malzeme koyun, çünkü fazlası pişerken dışarı taşar. Biberlerin harcını koyduktan sonra ağızlarını elinizle sıkıştırarak tencerenin içine yerleştirin. Tencerenin dibine maydanoz sapları ve taze nane koymanızı tavsiye ediyoruz, bu dolmanın mis gibi olmasını sağlar. Ayrılan biber salçasını biraz sıcak suyla sulandırın ve dolmanın içine koyacağınız suyu kullandığınız pirince göre ayarlayın. Pirinçten biraz fazla su yeterli olacaktır. Tencerenin üzerine, dolmaların üstüne bir kapak kapatın. Tencereyi de kapatarak ocağa alın ve dolmaları pişirmeye başlayın. Kuru biber dolması pişmesine yakın içine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Sumakları bir bardak suyun içinde kaynatarak, suyunu da tencereye dökebilirsiniz. Dolmalar pişince ocaktan alın ve kapağını açarak yemeğin kendine gelmesi için bir süre bekleyin. Daha sonra yoğurt eşliğinde kuru biber dolmasını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni