Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması

Karın dolması, yapımı zahmetli ancak lezzeti bir o kadar tatmin edici olan geleneksel bir yemektir. Bu makalede, karın dolmasının malzemeleri, hazırlanışı ve püf noktaları detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Bu tarifte kıyma kullanılacaktır; ancak damak zevkinize göre bu malzemeyi eklemeyebilirsiniz. İşkembe kullanılarak yapılan bu yemekte, işkembenin iyi temizlenmesi oldukça önemlidir. İşkembede kalan koku, yemeğin tadını olumsuz etkileyebilir.

Karın Dolması Malzemeleri

  • 1 kuzu işkembesi
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 150 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Toz biber, dereotu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Reyhan, defne yaprağı

Karın Dolması Nasıl Yapılır?

Kuzu işkembesini sıcak suya batırıp çıkarın ve kazımaya başlayın. Daha sonra kaya tuzu, birkaç avuç karbonat, kabartma tozu ve sirkeyle iyice yıkayın. Bol suyla durulamayı ihmal etmeyin. Bu işlemi iki gün boyunca sık sık suyunu değiştirerek tekrarlayın. İşkembeyi pişirmeye başlamadan 6-7 saat önce, sarımsaklı yoğurt ile terbiyeleyip bekletin. Yoğurttan çıkardıktan sonra iyice durulayıp kurulayın.

Yarım çay bardağı ıslatılmış bulgur ve pirinci, 150 gram kıyma, dereotu, toz biber ve tuz ile iyice karıştırın. Kuzu karnını bir makas yardımıyla dolmalık olacak şekilde kesin. İç malzemeleri kuzu karnına doldurun ve teker teker iğne iplikle dikin. İpleri kestikten sonra karın dolmasını süzgece koyup, bir sudan geçirin. Normal tencerede pişmesi hemen hemen imkânsızdır; bu yüzden düdüklü tencere tercih edilmelidir.

Düdüklü tencereye tereyağı, salça ve toz biberi koyup karıştırın. Daha sonra tencereye sıcak su ekleyin. Karın dolmalarını da tencereye alıp, üzerine tuz, reyhan ve 2-3 tane defne yaprağını ekleyin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp karın dolmasını pişmeye bırakın. Defne yaprağı, işkembenin kokusunu alıp yemeğin lezzetini artırmak amacıyla kullanılmaktadır.

Servis Önerileri

Karın dolması servis edilirken sirke, sarımsak ve limon suyu kullanılabilir. Bu, yemeğin lezzetini daha da artıracaktır. Ayrıca, yanında pilav ya da yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eylül Beren

15 Nisan 2024 Pazartesi

Karın dolmasına bizim oralarda karın bumbar adı verilmektedir. Çok sevilen bir yemek ama midenin sindirmesi zor gibi gözüküyor. Çünkü oldukça elastik bir yiyecek. Bir keresinde yarım saat çiğnemiştim. Mide açısında herhangi bir sorun olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Eylül Beren,

Karın dolması veya bumbar, gerçekten pek çok kişinin severek tükettği bir yemektir. Ancak, sindirimi bazı insanlar için zor olabilir. Özellikle çiğnemesi zorsa, mide rahatsızlıkları yaşama ihtimaliniz olabilir. Bu tür yiyecekleri tüketirken daha küçük lokmalar halinde ve iyice çiğneyerek yemek, sindirim sisteminizi rahatlatabilir. Eğer mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız veya yaşama endişeniz varsa, doktorunuza danışmanızda fayda var.

Sağlıklı günler dilerim,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri