Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma, Orta doğuda ve yurdumuzun Güneydoğu ile Güney yemeklerinin de oldukça önemli yer tutan bulgur insanoğlu tarafından bilinmekte olan ilk taneli enfes, besleyici bir lezzettir. İsrailoğulları, Hititler ve Babiller milattan 400 bin sene önce de bulgur kullanılmıştır. Milattan sonra Mısırlılarda bulgur kullanmışlardır. Bulgura, İsrailler DAGAN, Orta doğuda Arı Sah, Romalılar Cerealıs ve taneli yiyecek diye tarif edilmektedir. Bulgur antik çağ döneminde Boulgur, Burghoul ve Burghul ve Balgour diye bilinmekte olsa da günümüz de Türkçe ismi bulgurdur. Özellikle yurdumuzda Kilis yöresine özgü yemek türüdür bulgurlu dolma. Ayrıca bulgur vitamin, demir, lif, magnezyum ve proteince zengindir. Şimdi sizlere bulgurlu dolma için gerekli olan malzemeler ve yapılışından bahsedelim.


Bulgurlu Dolma İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 10 Adet taze dolma biber
  • 1 Adet büyük boy kuru soğan
  • 2 Su bardağı dolmalık bulgur
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ
  • 2 Diş sarımsak
  • 1 Adet domates
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 Çay kaşığı tuz
  • 1 Çay karabiber
  • 1 Çay kaşığı pul biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 Çay kaşığı kuru nane (İsteğe bağlı)
  • 4 Su bardağı su

Bulgurlu Dolma Nasıl Yapılır?


Bulgurlu dolma yapmak için önceden hazırlanan dolmalık biberleri yıkarız. Daha sonra dolmalık biberlerin saplı olan kısımlarını elimiz ile bastırarak kırarız ve temizleriz temizlemiş olduğumuz dolmalık biberleri bir kenara koyarız ve iç harcı için harekete geçeriz. Genişçe bir tepsi içerisine bulgurları koyarız ve üzerine hazırlamış olduğumuz tuz, karabiber, pul biberi ilave ederiz. Daha sonra bulgurlu dolma için almış olduğumuz maydanozu ince, ince kıyarak tepsi içerisine ilave ederiz. Son olarak sarımsağı da küçük şekilde doğrarız ve onu da tepsi içerisine alarak bulgurlu dolma harcımızı beklemeye alırız. Daha sonra bulgurlu dolma için ocak üzerine bir tava alırız ve içerisine sıvı yağ küp, küp doğradığımız kuru soğanı koyar ve üzerine domates ve biber salçamızı da ilave ederek kısık ateş de 5 dakika kadar kavururuz. Kavrulan malzemelerimizi ocaktan alarak tepsi içerisinde hazırlamış olduğumuz bulgurlu harcımızın üzerine dökerek güzelce karıştırırız ve bulgurlu dolma için harcımız hazırdır. Hazırlamış olduğumuz harcımızı önceden hazırlamış olduğumuz dolmalık biberlerin içerilerine kaşık yardımı ile harcımızı doldurur ve üzerlerine pişerken dağılmasın diye domates dilimleri ile kapatarak tenceremize sırası ile dizeriz. Hazırlanan bulgurlu dolmaların üzerine yeteri kadar tuz ilave ederek suyunu da ekleyerek tenceremizi ocak üzerine alırız ve kısık ateş de yaklaşık olarak 30 dakika pişiririz. Bulgurlu dolmamız servise hazırdır. İsteğe bağlı sıcak veya soğuk servis ederiz.

Afiyet olsun.

Bulgurlu Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karalahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İncir dolması, İncir ana vatanı, Asya ve Doğu Akdeniz olan ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türüdür. Bu bitki türünün meyvesine de incir denilmektedir. İnci[...]

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, ya[...]

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemek[...]

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı biber dolması, yaz aylarının en fazla sevilen dolma tariflerinden biridir. Her evde mutlaka pişirilir. Yanında yoğurtla birlikte mükemmel bir öğün olur. Dolmada[...]

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum kadayıf dolması, bu Erzurum yöresine ait harika bir tatlıdır. Çok hafif bir tatlı çeşididir. Yumurtaya bulandığı için kızartırken fazla yağ çekmiyor. Evde [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6