Etli Yaprak Dolması Etli yaprak dolması, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nin en sevilen yemeklerinden biridir. Yaprak sarma, pek çok kişi için vazgeçilmez bir lezzettir. Üzüm yaprağı, bol miktarda kalsiyum içerdiğinden kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Yaprak dolması, zeytinyağlı olarak yapılabileceği gibi, kıymalı ve kemikli et ile de hazırlanabilir. Yaprak sarmasının makbul olanı ince ve uzun sarılmış olanıdır. Ancak, etli dolma yaparken çok ince sarmaya gerek yoktur. Küçük, tek lokmalık olarak sararsanız daha lezzetli olur. Yaprak dolmasının güzel olması, harcın bol yağlı ve baharatlı hazırlanmasına bağlıdır. Ayrıca sarılacak yaprağın, ne kadar "uç yaprağı" adı verilen türden olursa, o kadar lezzetli olur. Bu sebeple yaprak alırken, sarı üzüm yaprağı almaya ve yaprağın ince olmasına özen gösterin. Etli yaprak dolması, normal tencerede pişirilebileceği gibi, güveç kabında da pişirilebilir. Benim size tavsiyem, eğer güveç tencereniz varsa bu tencerede pişirmenizdir. Etli Yaprak Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Etli Yaprak Dolması Nasıl Yapılır? Etli yaprak dolmasının yapımı için öncelikle yaprağı hazırlayın. Bunun için, eğer yaprak salamura ise, tuzu iyice gidinceye kadar yıkayın. Hatta bir gece önceden ıslatırsanız tuz daha kolay arınır. Eğer taze yaprak kullanacaksanız, az tuzlu suda haşlayıp suyunu süzün. Daha sonra yaprak dolmasının iç harcını hazırlamaya başlayın. Bir tencerenin içerisinde yemeklik doğranmış soğanı kıyma ile yarım su bardağı sıvı yağda kısık ateşte kavurun. Daha sonra içerisine baharatları ve salçaları ekleyin. En son olarak yıkanmış pirinçleri ilave edip biraz kavurun. İçerisine yarım çay bardağı su ekleyip suyu çektiğinde iç malzemenin altını kapatın. Daha sonra içerisine yeşillikleri doğrayıp karıştırın ve sarmak için biraz soğumasını bekleyin. Eğer yaprak salamura ise, yine de daha tuzlu olacağından iç malzemeye daha az tuz kullanın. Dolmanın içi soğuduğunda istediğiniz şekilde sarın. Uygun gördüğünüz bir tencerenin ortasına kemikli eti koyun. Kenarlarına ise sarılmış dolmaları dizin. Daha sonra kaynar su ilave ederek yağı üzerine gezdirin. Biraz kaynadığında tuzunu kontrol edip üzerine ilave edin. Etli yaprak dolması hazırdır. Ekstra Bilgiler Etli yaprak dolmasının pişirme süresi yaklaşık 45-60 dakika arasında değişebilir. Pişirme sırasında dolmaların üzerine bir tabak kapatmak, dolmaların dağılmasını önler. Ayrıca, dolmaların üzerine limon dilimleri koyarak pişirmek, yemeğe ekstra bir lezzet katacaktır. Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Dolmalarınızın daha lezzetli ve yumuşak olması için, pişirme sırasında üzerine birkaç damla zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun! |