Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması, Dolma, Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşidinden biridir. Türk mutfağının, hemen her yöresinde yapılan yemekler arasındadır. Eskiden beri yazın bol olan yiyecekler, dolmalık olarak kışın tüketilmek üzere kurtulurlardı. Günümüzde de bu yöntem hala kullanılmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edileni ise kurutulmuş biberdir. Bunun yanında her sebzeden, meyveden sakatattan ve hatta deniz ürünlerinden dolma yapılmaktadır. Zira dolma sadece bir sebze yemeği değil. Türk mutfağında deniz ürünlerinin (Midye dolma ve kalamar dolma) ve balıkların (Uskumru dolma), hatta sakatatın (Mumbar) dolması da yapılmaktadır. Örnek; Ayva, Evelik, Kabak ve Kabak çiçeği dolması, Kalamar, Kara lahana, Midye ve Mumbar dolması gibi.


Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması İçin Malzemeleri

  • 15 adet dolmalık kurutulmuş biber
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Reyhan, karabiber, kırmızıbiber, tuz
  • Yeterince sıcak su
Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Tarifi; Biberleri kaynar suda işlem görecek şekilde kaynatın (En fazla 5 dakika). Zeytinyağlı kuru biber dolmasının içini hazırlamak için, önce zeytin-yağında kıyılmış soğanı ve sarımsağı hafifçe kavurun, salçayı ilave edip iyice karıştırın. Yıkanmış pirinci de bu karışımın içine koyup hafifçe kavurun. İki bardak sıcak suyu, baharatları ve şekeri ilave edip suyu çekene kadar pişirin. İç harcını biberlerin içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. Daha sonra tencereye yerleştirin ve yeteri miktarda tuz ekleyin, tencere içine dolmaların üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın bir parmak altına gelecek şekilde kaynar su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca ocak kısın. Kısık ateşte pişmesine yakın limon suyu ilave edip 10-15 dakika daha pişirin. Pişen zeytinyağlı kuru biber dolmasını ocaktan alarak servis edin.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kuru Biber Dolması Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şalgam Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sumaklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İşkembe Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması diğer adıyla mumbar dolması koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir yemek çeşididir. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölg[...]

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma[...]

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması, Şırdan, Midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki [...]

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli biber dolması, özellikle kahvaltılarınıza renk katacak bir tariftir. Biber dolmasını bu şekilde hiç denemediyseniz, biber ve peynirin uyumuna bayılacaksınız. T[...]

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması: Anadolu'nun her yöresinin kendine has farklı yemek kültürleri vardır. Çünkü Anadolu bir geçiş bölgesi olduğu için bağrında b[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6