Bulgurlu Biber Dolması:
Geleneksel Türk mutfağının önde gelen yemeklerinden olan dolma, zeytinyağlı, etli, nohutlu ve ekşili çeşitleriyle sofraların vazgeçilmez ana yemeklerindendir. Dolma genelde pirinçle yapılmaktadır. Ancak, pirinç yiyemeyen şeker hastaları ya da diyet yapan kişiler dolmayı bulgurlu yaparak hem kalorisini düşürür hem de daha doyurucu hale getirir. Şimdi sizlere bulgurlu biber dolmasının tarifini sunacağım.
Bulgurlu Biber Dolması Malzemeleri: (4 kişilik)
- 12 adet dolmalık yeşil biber
- 2-3 diş sarımsak
- 2 orta boy kuru soğan
- 3 adet domates
- 1 büyük kase pilavlık bulgur
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 büyük kase sıcak su
- Tuz, karabiber, kuru nane
Bulgurlu Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Öncelikle soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranır. Domatesler güzelce yıkanır, kabukları soyularak yemeklik doğranır. Bir taraftan bulgur yıkanır ve süzülür. Zeytinyağı tencereye alınarak soğan ve sarımsak biraz tuz ile kavrulur. Salça eklenerek birkaç dakika daha sotelenir. Ardından domatesler eklenerek ezilinceye kadar kavrulmaya devam edilir. Suyu süzülen bulgur tencereye karabiber, nane ve tuzla birlikte eklenerek 2 dakika daha kavrulur. Ardından sıcak su eklenerek pişirilir.
Biberler yıkanıp kapakları açılır. Hazırlanan harç, biberlerin yarısına gelecek şekilde koyulur. Ağzı domates parçaları ile kapatılarak tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Üzerine biberleri geçecek şekilde sıcak su eklenir ve yaklaşık 30-40 dakika pişirilir. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Ekstra Bilgiler
Bulgurlu biber dolması, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bulgur, lif içeriği yüksek bir tahıldır ve sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda, biberler C vitamini bakımından zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu tarif, hem geleneksel lezzeti koruyarak hem de daha sağlıklı bir alternatif sunarak sofralarınıza renk katacaktır.
Afiyet olsun.
|
Bulgurlu biber dolmasının içerisine et koymak istiyorum. Bunun için etleri kıyma şekline mi getirmem lazım? Bir de pişirme işlemini önce etleri haşlayarak mı yapmalıyım. Etli bulgurlu biber dolmasının tarifi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazTabii ki, etli bulgurlu biber dolması için etleri kıyma şeklinde kullanmak en iyisi. Kıymayı doğrudan diğer iç malzemelerle karıştırabilirsiniz, haşlamaya gerek yok. Kıymayı bulgur, soğan, sarımsak, baharatlar (karabiber, kırmızı biber, kimyon vb.) ve salça ile karıştırdıktan sonra biberlerin içini bu karışımla doldurabilirsiniz. Dolmaları tencereye dizip üzerini örtücek kadar su ekleyip, kısık ateşte pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!