Kuru Patlıcan Dolması

Kuru Patlıcan Dolması

Kuru patlıcan dolması, yöresel lezzetlerimizden biri olan kuru patlıcan dolması Antep bölgesine ait bir yemektir. Yaz mevsimin de taze olarak alınan patlıcanların iç kısımlarının oyulup kurutulması ile yapılan kuru patlıcan çoğunlukla kış mevsiminde tüketilmektedir.

Kuru patlıcan dolmasını etli veya zeytinyağlı hazırlayabilirsiniz. İç harcını etli yapmak isterseniz malzemeleri çiğ olarak hazırlayıp dolmayı doldurabilirsiniz. Lakin zeytinyağlı olarak hazırlamak istiyorsanız malzemenin iç kısmını önceden kavurup dolmayı doldurabilirsiniz. Kuru patlıcan dolmasını daha acı sevenler içerisine isot veya acı biber salçası ilave edebilirler. 

Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 dizi kuru patlıcan toplam 12 tane
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı veya acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • Karabiber ve kırmızı pul biber

Dolmasının Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 1 litre sıcak su
  • 1 çay kaşığı sumak veya limon tuzu

Kuru Patlıcan Dolması Hazırlanışı

Kuru patlıcan dolmasının hazırlanmasına patlıcanları haşlamak ile başlayın. Bunun için geniş bir tencerenin içerisine su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Su kaynamaya başladığında içerisine bir fiske tuz ilavesi yapın ve ocağın altını yüksek ateşe getirin. İpte dizili olan patlıcanları kaynar suyun içerisine alın ve birkaç taşım kaynatın. Patlıcanları çok fazla yumuşamadan suyun içerisinden alın ve bir delikle kabın içerisine bırakın. Patlıcanların suyu süzülürken siz de bu arada iç harcı hazırlamaya geçin.

İç harcı hazırlamak için öncelikle kıymayı bir karıştırma kabının içerisine alın. 2 tane kuru soğanın kabuklarını soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan kuru soğanları kıymanın üzerine alın. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın. Pirinci bol su ile yıkayın ve iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alın. Sarımsakları da ince kıyım olarak doğrayın, biber ve domates salçasını da ilave edip harcı yoğurun. Yoğrulmuş olan iç harcı suyu süzülen patlıcanların içerisine çok dolmayacak şekilde yarısına kadar doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra tencerenin içerisine dizin ve ağız kısımlarını birbirine yapıştırın.

Dolmanın sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine sıvı yağı ve salçayı ilave edip kavurun. Salça kıvama gelince içerisine sumak veya limon tuzu ekleyin. Kaşıkla karıştırın ve üzerine bir litre sıcak su ilavesi yapın. Hazırlanmış olan sosu dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Dolmanın çok şişmemesi ve taşmaması için üzerine bir tabak veya dolma kapağı kapatın. Orta harlı ateşin üzerin de dolmaları pişirin. Yaklaşık 30 dakika kısık ateşte 20 dakikada orta harlı ateş de pişirmeniz yeterli olacaktır. Pişmiş olan dolmaları bir dakika dinlendirin ve ardından servis tabağının üzerine alın. Dolmaların etrafına limon dilimleri yerleştirip sunum yapın. Afiyet olsun… 

Son Güncelleme : 12.11.2018 17:07:54
Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

şifre  Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kuru Patlıcan Dolması"
Kuru patlıcan domasını ilk defa yapıyorum ama pişerken baya bir dağıldığını gördüm. Kuru patlıcan dolmasının tam olarak lezzetli olabillmsi ve dağılmaması için nasıl bir tarif uygulamam gerekiyor?
Ergener . 29.10.2018 14:51:49
CEVAP YAZ
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan  biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik göst...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıc...
Dolma Kaç Kalori
Dolma Kaç Kalori
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitidir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşitidir. Her sebzeden dolma yapılanilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli olan bu...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, Bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması yada zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bi...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb.dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabiki bitm...
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kabak dolması kaç kalori;  Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir.  Çocuk ve gençlerin ge...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun  yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın  bir çok t...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ekim - 2019