Kuru Patlıcan Dolması
Kuru patlıcan dolması, yöresel lezzetlerimizden biri olan kuru
patlıcan dolması Antep bölgesine ait bir yemektir. Yaz mevsimin de taze olarak
alınan patlıcanların iç kısımlarının oyulup kurutulması ile yapılan kuru
patlıcan çoğunlukla kış mevsiminde tüketilmektedir.
Kuru patlıcan dolmasını
etli veya zeytinyağlı hazırlayabilirsiniz. İç harcını etli yapmak isterseniz
malzemeleri çiğ olarak hazırlayıp dolmayı doldurabilirsiniz. Lakin zeytinyağlı
olarak hazırlamak istiyorsanız malzemenin iç kısmını önceden kavurup dolmayı
doldurabilirsiniz. Kuru patlıcan dolmasını daha acı sevenler içerisine isot veya acı biber salçası ilave edebilirler.
Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeler
- 1 dizi kuru patlıcan
toplam 12 tane
- 300 gr dana kıyma
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates
salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı veya
acı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
veya yarım limon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tane kuru soğan
- 1 tutam maydanoz
- Karabiber ve kırmızı pul
biber
Dolmasının Sosu İçin
- 1 yemek kaşığı domates
salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 şeker kaşığı tuz
- 1 litre sıcak su
- 1 çay kaşığı sumak veya
limon tuzu
Kuru Patlıcan Dolması
Hazırlanışı
Kuru patlıcan dolmasının
hazırlanmasına patlıcanları haşlamak ile başlayın. Bunun için geniş bir
tencerenin içerisine su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Su
kaynamaya başladığında içerisine bir fiske tuz ilavesi yapın ve ocağın altını
yüksek ateşe getirin. İpte dizili olan patlıcanları kaynar suyun içerisine alın
ve birkaç taşım kaynatın. Patlıcanları çok fazla yumuşamadan suyun içerisinden
alın ve bir delikle kabın içerisine bırakın. Patlıcanların suyu süzülürken siz
de bu arada iç harcı hazırlamaya geçin.
İç harcı hazırlamak için
öncelikle kıymayı bir karıştırma kabının içerisine alın. 2 tane kuru soğanın
kabuklarını soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan kuru
soğanları kıymanın üzerine alın. Baharatları ve tuzu ilave edip karıştırın. Pirinci
bol su ile yıkayın ve iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alın. Sarımsakları da
ince kıyım olarak doğrayın, biber ve domates salçasını da ilave edip harcı
yoğurun. Yoğrulmuş olan iç harcı suyu süzülen patlıcanların içerisine çok
dolmayacak şekilde yarısına kadar doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan
sonra tencerenin içerisine dizin ve ağız kısımlarını birbirine yapıştırın.
Dolmanın sosunu hazırlamak
için bir tavanın içerisine sıvı yağı ve salçayı ilave edip kavurun. Salça kıvama
gelince içerisine sumak veya limon tuzu ekleyin. Kaşıkla karıştırın ve üzerine
bir litre sıcak su ilavesi yapın. Hazırlanmış olan sosu dolmaların üzerine
gezdirerek dökün. Dolmanın çok şişmemesi ve taşmaması için üzerine bir tabak
veya dolma kapağı kapatın. Orta harlı ateşin üzerin de dolmaları pişirin. Yaklaşık
30 dakika kısık ateşte 20 dakikada orta harlı ateş de pişirmeniz yeterli olacaktır.
Pişmiş olan dolmaları bir dakika dinlendirin ve ardından servis tabağının
üzerine alın. Dolmaların etrafına limon dilimleri yerleştirip sunum yapın. Afiyet
olsun…
Son Güncelleme : 12.11.2018 17:07:54
Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
|
1 Yorum Yapılmış "Kuru Patlıcan Dolması"
Kuru patlıcan domasını ilk defa yapıyorum ama pişerken baya bir dağıldığını gördüm. Kuru patlıcan dolmasının tam olarak lezzetli olabillmsi ve dağılmaması için nasıl bir tarif uygulamam gerekiyor?
Ergener . 29.10.2018 14:51:49
CEVAP YAZ
|
 |
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer |
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber... |
 |
Biber Dolması Kaç Kalori |
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y... |
 |
Biber Dolması Püf Noktaları |
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan
biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve
sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı
zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik göst... |
 |
Antep Usulü Etli Biber Dolması |
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya... |
 |
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması |
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu
akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep
mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıc... |
 |
Dolma Kaç Kalori |
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşitidir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşitidir. Her sebzeden dolma yapılanilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil... |
 |
Kuş Üzümlü Biber Dolması |
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz... |
 |
Etsiz Biber Dolması |
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay, hem de lezzetli olan bu... |
 |
Pirinçli Biber Dolması |
Pirinçli Biber Dolması, Bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması yada zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bi... |
 |
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır |
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir... |
 |
Dolma Sosu |
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb.dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabiki bitm... |
 |
Kabak Dolması Kaç Kalori |
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin ge... |
|
|
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer |
|
Biber Dolması Kaç Kalori |
|
Biber Dolması Püf Noktaları |
|
Antep Usulü Etli Biber Dolması |
|
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması |
|
Dolma Kaç Kalori |
|
Kuş Üzümlü Biber Dolması |
|
Etsiz Biber Dolması |
|
Pirinçli Biber Dolması |
|
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır |
|
Dolma Sosu |
|
Kabak Dolması Kaç Kalori |
|
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması |
|
Dolma Çeşitleri |
|
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması |
|
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma |
|
Dolma Biber İçi |
|
Oktay Usta Dolma Tarifleri |
|
Dolma Kalori |
|
Zeytinyağlı Dolma İçi |
|
Fırında Kabak Dolması |
|
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması |
|
Arap Dolması |
|
Dolma Harcı |
|
Kuzu Dolma |
|
Kelem Dolması |
|
Zeytinyağlı Kabak Dolması |
|
Fıstıklı Biber Dolması |
|
Kuş Üzümlü Dolma |
|
Garnitürlü Enginar Dolması |
Popüler İçerik |
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
|
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
|
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana
vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan
dolmasını ...
|
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
|
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
|
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın bir çok t...
|
|