Fırında Biber Dolması Lezzetiyle dillerden düşmeyen dolma çeşitleri, ev hanımlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Yapılışının kolay olması ve lezzetli olması nedeniyle hemen hemen bütün yaş grupları tarafından tercih edilmektedir. Her kişinin tercih ettiği dolma çeşidi farklıdır. Zengin Türk mutfağında birden fazla dolma çeşidi bulunmaktadır. Dolmaların tarifleri ve tatları kişiden kişiye ve yöreden yöreye değişmektedir. Fırın yemeği sevenler için de dolma çeşidi bulunmaktadır. Bu tariflerden biri de fırında biber dolmasıdır. Fırında biber dolmasının tarifi şu şekildedir. Fırında Biber Dolması Malzemeleri
Fırında Biber Dolması Nasıl Yapılır? Öncelikle dolmalık biberleri temizce yıkayın ve daha sonra sapını çıkarmak için sapının yanından içe doğru bastırarak sapını çıkarın. Sapını çıkardıktan sonra içindeki tohumları da silkeleyerek çıkarın. Biberin saplarını atmayın, daha sonra üzerini kapamak için lazım olacaktır. Biberleri hazırladıktan sonra kenara koyun ve iç harcını hazırlamaya başlayın. İç harcı için öncelikle pirinçleri yıkayın. Daha sonra pirinçleri bir kabın içerisinde yarım saat ılık suyun içinde bekletin. Yarım saat beklettikten sonra pirinçleri süzün ve üzerine doğranmış soğanları, kıymayı, maydanozu, yağını, baharatlarını ve tuzunu ilave ederek karıştırın. İç harcını hazırladıktan sonra daha önceden hazırladığınız biberlerin içini hazırladığınız iç harcı ile doldurun. Biberlerin içine çok doldurmamaya dikkat edin. Çünkü pişerken dağılabilir. Biberlerin içini doldurduktan sonra çıkardığınız saplar ile biberlerin ağzını kapatıp tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra biberlerin üzerinden 3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve pişmesi için yetecek kadar su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Daha sonra dolmaları orta ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinçler piştikten sonra biberleri tencereden çıkarıp fırın tepsisine dizin. Dizdikten sonra her bir dolma biberinin üzerine parça parça tereyağı koyun. Daha sonra 150 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Fırında biber dolması, yanında yoğurt veya cacık ile servis edildiğinde lezzeti daha da artar. Ayrıca, iç harcı hazırlarken damak zevkinize göre farklı baharatlar ve sebzeler ekleyebilirsiniz. Fırında pişirme süresini fırınınızın performansına göre ayarlamayı unutmayın. Eğer iç harcınız artarsa, kabak veya patlıcan gibi diğer dolmalık sebzelerle de değerlendirebilirsiniz. |
Ilgı
22 Temmuz 2024 PazartesiFırında biber dolması yaparken biberlerin dağılmaması için içini çok doldurmamak gerektiğini öğrendim. Sizce pişirme süresi ve sıcaklığı tam olarak nasıl olmalı?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Ilgı,
Fırında biber dolması yaparken biberlerin dağılmaması için içini çok doldurmamak gerçekten önemli bir ipucu. Pişirme süresi ve sıcaklığı konusunda ise, genellikle 180 derece (350 Fahrenheit) önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirmek yeterli olur. Biberlerin üzerinin kızarması ve iç malzemenin tamamen pişmiş olması gerekmektedir. Daha iyi bir sonuç almak için, pişirme süresinin ortasında biberleri kontrol ederek gerektiğinde süreyi ayarlayabilirsin. Kolay gelsin!