Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Enginar Dolması Tarifi

Enginar Dolması Tarifi

Enginar dolması tarifi, enginar ömrü kısa olan bir sebzedir. Kış sonuna doğru çıkar, kısa sürede tükenir. Bu nedenle enginar dolması yapmak için acele etmelisiniz. Özellikle taze olduğu ilk zamanlarda yapraklarıyla birlikte bu tarifi denemelisiniz. İlerleyen zamanlarda enginarın yaprakları kartlaşmaya başladığından dolma yapamazsınız. Yapımı da oldukça kolay olduğundan, hiç zorlanmadan bu lezzeti sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Enginar karaciğere faydalı bir sebze olduğundan, mümkün olduğu kadar değerlendirmelisiniz. Etli, zeytinyağlı yemeğini, salatasını, dolmasını mutlaka deneyin. Enginarı pazardan tane hesabı alabilirsiniz. Ancak dolma yapacağınızdan, yaprakları gevşek olanları tercih etmeniz gerekir. Sıkı yapraklı enginar dolma için uygun olmaz. Evinizde kaç kişiyseniz, buna göre birer adet aldınız mı yeterli olur. Enginar dolması içinde salça, domates kullanmanızı öneriyoruz. Gerçi salçalı tariflerde var. Ancak verdiğimiz gibi denerseniz bundan vazgeçemezsiniz. Enginar dolmasına en fazla yakışan dereotu ve taze soğandır. Bu nedenle malzemelerinizi bol tutabilirsiniz. Pirinç ölçüsünü de her enginar için yaklaşık 1,5 yemek kaşığı pirinç yeterli gelir. Buna göre fazla miktarda yapacağınız dolmaya bu ölçüyle iç malzeme hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz dolmayı birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Enginar dolması tarifi için gerekli malzemeler

  • 4 adet dolmalık enginar
  • 6 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 3 adet taze soğan
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz

Enginar dolması tarifi nasıl yapılır?


Öncelikle enginarları ayıklamanız gerekiyor. Enginarın saplarını kesin. Üstten baş kısmından yaklaşık 2 parmak kadar bıçakla kesin. Dışında bulunan büyük olasılıkla kart olan yapraklarını kopararak çıkarın. Bu aşamada enginarı tezgâhın üzerine ters çevirerek koyun. Tepesinden hafifçe bastırarak, yapraklarının aralarının açılmasını sağlayın. Bu arada daha önceden hazırladığınız içine yarım limon suyu koyduğunuz, suyu yanınıza alın. Enginarın en ortasında bulunan tüylü kısmı da bir tatlı kaşığı yardımıyla temizleyin. Enginarı limonlu suyun içine atarak kararmasına engel olun. Diğerlerini de aynı şekilde ayıklayın.

Şimdi enginar dolmasının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Önce kuru soğanı incecik yemeklik şekilde doğrayın. İnce soğanları da incecik doğrayın. Dereotunu ayıklayın ve ince kıyın. Bunların içine yıkanmış pirinci, zeytinyağını, tuz ve karabiberi atın. Malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra, enginarları doldurmaya başlayabilirsiniz. Enginarın aralanmış yaprakları arasına kaşıkla harçtan koyun. Orta göbeğine de koyun. Dört tanesini de doldurunca bunları tencerenin içine yerleştirin. Bazıları bunu düdüklü tencerede pişiriyor. Ama taze olduğunda, normal tencerede de gayet güzel pişer. Bizde öyle yaptık zaten. Uygun boyda tencereye dolmaları yerleştirin. İçine biraz zeytinyağı gezdirin. Sıcak suyunu da koyunca, ocağın üzerine koyun. Önce yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra altını iyice kısarak, 1 saat kadar pişmesini sağlayın. Daha sonra ılık olarak enginar dolması tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 14:08:56
Enginar Dolması Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Enginar Dolması Tarifi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Enginar Dolması Tarifi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulmasını ifade etse bile dolma denildiğinde akla ilk gelen şey her zaman biber dolmasıdır. Biber...
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo yapıp, yapmayacağı çok merak edilen bir konudur. Bu konu biber dolmasının içinde kullanılan y...
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber Dolması Püf Noktaları
Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik gösteren...
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle ya...
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru patlıcan dolması Gazi Antep mutfağının vazgeçilmez, eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kuru patlıcan...
Dolma Kaç Kalori?
Dolma Kaç Kalori?
Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabilir. Örneğin: domates patates, biber, kabak, patlıcan, soğan gibi sebzelerden dolma yapılabil...
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirlerinizin de dikkatini çekecektir ve beğenilerek yenilecektir. Onun için gönül rahatlığı ile kuş üz...
Etsiz Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay hem de lezzetli olan bu ...
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak b...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştir...
Dolma Sosu
Dolma Sosu
Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle doldurmak için bir harç hazırlarız. Dolmaları doldurduktan sonra peki işimiz bitiyor mu? Tabi ki bi...
Kabak Dolması Kaç Kalori?
Kabak Dolması Kaç Kalori?
Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve bağırsak sorunu yaşayan insanların mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve gençlerin geli...

 

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Kaç Kalori?
Kuş Üzümlü Biber Dolması
Etsiz Biber Dolması
Pirinçli Biber Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma Sosu
Kabak Dolması Kaç Kalori?
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Dolma Çeşitleri
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Dolma Biber İçi
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Dolma Kalori
Zeytinyağlı Dolma İçi
Fırında Kabak Dolması
Bulgurlu Kuru Patlıcan Dolması
Arap Dolması
Dolma Harcı
Kuzu Dolma
Kelem Dolması
Zeytinyağlı Kabak Dolması
Fıstıklı Biber Dolması
Kuş Üzümlü Dolma
Garnitürlü Enginar Dolması
Popüler İçerik
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kul...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma, gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketi...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını ...
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma
Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bul...
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi
Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun  yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kıs...
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay Usta Dolma Tarifleri
Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın  bir çok t...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024